Suriye hükümeti İdlib ve Hama'da insanlığa karşı suç işliyor

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Rusya’nın desteklediği Suriye hükümetinin İdlib ve Hama’daki hastanelere ve diğer sağlık merkezlerine kasti ve sistematik saldırılar gerçekleştirdiğini, bu saldırıların insanlığa karşı suç teşkil ettiğini açıkladı.

UAÖ Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sağlık hizmetleri veren hastanelerin bombalanması savaş suçudur. Son günlerdeki saldırılarda, tıbbi bakıma ihtiyaç duyan sivillerin hayata tutundukları son dallar da kesildi. Daha önce de sivillere yönelik sistematik saldırılarda sağlık merkezleri defalarca hedef alınmıştı. Bu durumun bir örneği olan son saldırılar insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamındadır” dedi.

UAÖ, çatışmalardan etkilenen 13 sağlık çalışanıyla görüştü ve tanıklıkları destekleyen video görüntülerini teyit etti.

Tanıklar, 5 Mayıs ile 11 Mayıs arasında, Suriye hükümetinin Hass köyünde Nabad El-Hayat (Hayatın Nabzı) Hastanesine, Kafr Zita kasabasında Cave Hastanesine, Kafranbel kasabasında da Cerrahi Hastanesi ile El-Şam Hastanesine defalarca saldırı düzenlediğini söyledi. İdlib’in güneyi ile Hama kırsalının kuzeyinde ve batısında toplamda en az 300.000 kişiye sağlık hizmeti veren bu merkezler artık çalışmıyor.

Saldırılar sırasında hastanede bulunan bir hemşire, “Yaralananları bodruma taşıdık. Kanamalarını durdurmaya çalışırken ikinci hava saldırısı düzenlendi ve elektrik kesildi. Sonra üçünü ve dördüncü saldırı yapıldı. Sadece patlama seslerini duyuyorduk, bodrum sarsılıyordu. Oksijen kaynaklarını açtık çünkü içeride hava bitti” dedi.

UAÖ, Mart ayında da bir açıklama yaparak, İdlib bölgesinde silahlı muhalif grupların kontrolündeki kasaba ve kentlerdeki bir hastane, kan bankası ve diğer sağlık merkezleri, bir fırın ve bir okul Rusya’nın desteklediği Suriye hükümeti güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırılarda vurulduğunu belirtmişti. Bu saldırılarda en az dört sivil öldürülmüş, dört sivil ise yaralanmıştı.

Lynn Maalouf, “Güvenlik Konseyi’nin üyeleri, kendi dar çıkarlarına ve büyük güçlerin rekabetine değil, kuşatma altındaki Suriyeli sivillerin korunmasına öncelik vermekle sorumludur” dedi ve sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Özellikle Rusya, sahip olduğu nüfuzu kullanarak, Suriye hükümetinin sivillere ve hastanelere yönelik saldırılarına derhal son vermesini ve insani yardım örgütlerinin güvenli bir şekilde sivillere erişebileceği koşulları oluşturmasını sağlamalıdır.”