• Haberler

Suriye: Duma’daki kimyasal saldırının araştırılması önündeki engel derhal kaldırılmalıdır

Duma’da geçen hafta 75 kişinin, hükümet güçlerinin gerçekleştirdiği bir kimyasal silah saldırısı sonucu öldürüldüğü öne sürülüyor. Uluslararası Af Örgütü’nün New York’ta bulunan BM Ofisi Başkanı Sherine Tadros bir açıklama yayımlayarak, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) bağlı araştırmacıların Duma’ya erişimine Suriye yetkilileri tarafından hala izin verilmediği yönündeki haberler hakkında şunları söyledi:

“OPCW ekibinin Duma’daki bölgeye tam ve serbest erişimine daha fazla gecikme olmadan izin verilmelidir. Yapacakları soruşturma, bu ay tüm dünyayı dehşete düşüren korkunç görüntülerin arkasındaki gerçek durumu ortaya çıkarmak için çok önemli. Ekibin erişimi olmaksızın geçen her gün, hayati önem taşıyan kanıtların toplanması ve incelenmesini daha da zorlaştırıyor.”

“Sivillere yönelik kimyasal silahların kullanımı, uluslararası hukuk ve Suriye’nin de imzaladığı Kimyasal Silahlar Sözleşmesi gereğince yasaktır. Bu yasadışı silahlarla sivilleri kasten hedef almak savaş suçudur” diyen Tadros, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“OPCW soruşturması Duma’da bir kimyasal saldırının meydana gelip gelmediğini tespit etmek açısından zorunlu olsa da bu, mağdurlara karşı hesap verebilirliği güvence altına almak ve benzeri suçların tekrar işlenmesini engellemek için yeterli değil. Bunları sağlamak için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 40’tan fazla uluslararası ve Suriyeli sivil toplum örgütünün yakın zamanda talep ettiği gibi Suriye’de kimyasal saldırı gerçekleştirenleri işledikleri suçlardan sorumlu tutmak üzere bağımsız bir mekanizma oluşturmalıdır.”

Arka Plan

Uluslararası Af Örgütü diğer 46 insan hakları ve insani yardım grubu ile birlikte BM’ye yönelik çağrıda bulunarak Suriye’de kimyasal silah kullanımından sorumlu olanların tespit edilmesini talep etti.