Suriye: Dört yıl önce kaçırılan Duma4 aktivistlerinin akıbeti ortaya çıkarılmalı
Uluslararası Af Örgütü bugün “Dört yıl, Dört söz” isimli bir kampanya başlatarak Duma4 olarak bilinen Suriyeli barışçıl aktivistler, Razan Zeytune, Wael Hamada, Samira Halil ve Nazım Hammadi’nin kaçırılmasının dördüncü yılına dikkat çekiyor.
Dört insan hakları aktivisti, 9 Aralık 2013 tarihinde insan hakları ihlallerini kayıt altına aldıkları İhlalleri Belgeleme Merkezi’nin (İBM) Doğu Guta’da bulunan ofisine silahlı kişilerin gerçekleştirdiği bir baskın sırasında kaçırıldı.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Kampanyalar Direktörü Samah Hadid, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Duma4’ün kaçırılması ve kaybedilmesi, Suriye’de hakikati ve adaletsizliği açığa çıkarmanın bedelini sert bir biçimde hatırlatıyor. Cesaret ve direncin sembolü haline gelen bu insan hakları savunucularının sesi hiçbir zaman susturulamayacak.”
Hadid, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye hükümeti ve Doğu Guta’daki silahlı muhalefet gruplarına Duma4’ün nerede olduğunu ve akıbetini ortaya çıkarmak ve serbest bırakılmalarını sağlamak için acilen harekete geçme çağrısı yapıyoruz. Aktivistlerin aileleri çok uzun süre bekledi.”
Uluslararası Af Örgütü, Suriye hükümeti ve silahlı muhalefet gruplarına krizin başladığı 2011 yılından beri zorla kaybedilen veya kaçırılan 75.000’den fazla kişinin akıbetini derhal ortaya çıkarma çağrısında bulunduğu tens of thousands [on binlerce] isimli imza kampanyasına herkesin katılmasını istiyor.
Uluslararası Af Örgütü bu kampanyanın bir parçası olarak Suriye’de kaybedilen, kaçırılan ve hala kayıp olanlara adadığı tensofthousands.amnesty.org web sitesinde bir sayfayı Duma4’e ayırıyor.
Kurum, Duma4’ün içinde bulunduğu zor duruma ışık tutmak amacıyla Samira Halil’in eşi Yasin Hacı Salih’in mektubu ile sosyal medyada mevcut diğer bilgileri de paylaşacak.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’