Suriye: Devlet zorla kaybetmelerden fayda sağlıyor

Uluslararası Af Örgütü Suriye'deki iç savaşın başladığı günden bu yana ülkedeki zorla kaybetmelerle ilgili bugün (5 Kasım) bir rapor yayımladı. Cezaevi ve Mezar Arasında: Suriye'de Zorla Kaybetmeler isimli rapor, Suriye devletinin insanlığa karşı suçlara bedel sayılabilecek yaygın ve sistematik zorla kaybetmelerden fayda sağladığının altını çiziyor.

Raporda, "Suriye'de fırsatçı bir kara borsa kurulduğu, burada kayıp yakınlarını arayan kişilerin insafsız bir şekilde istismar edildiği" belirtiliyor. Rapora devletin de bu durumdan fayda sağladığı ifade ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün verilerine göre, Suriye'de 2011 yılının bahar aylarında iç savaşın başlamasından bu yana, 60 bin sivil kayıplara karıştı. Örgüt, yakınların kayıplar hakkında hiçbir şekilde bilgi alamadığına, bilgi almak için güvenlik birimlerine başvurduğunda ise tutuklanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Bu sistemin ülkede adeta bir kayıp kara borsası yarattığını belirten örgüt, kayıp kişilerin akıbeti hakkında bilgi alabilmek için ailelerin simsarlara on binlerce dolar para ödediğini belirtti.

Suriyeli bir insan hakları aktivistine göre simsarlara ödenen bu rüşvet ekonominin büyük bir parçası haline geldi. Uluslararası Af Örgütü'ne konuşan Şam'dan bir avukat ise "bu rüşvetlerin rejim için bir gelir kapısı" olduğunu öne sürdü.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, ailelerin çaresizlikten borçlandığı söyleyerek "Dağ gibi borçlar ve yakınlarını kaybetmenin büyük boşluğuyla başbaşa kaldıklarını" vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan rapora buradan ulaşabilirsiniz.