Suriye: BM İdlib’de işlenen savaş suçlarına yönelik soruşturma istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres İdlib’deki harekatın bir parçası olarak gerçekleştirilen ve hastanelerin yıkılmasına veya ağır hasar görmesine yol açan saldırılara dair bir ‘soruşturma kurulu’ kurulmasına karar verdi. Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) BM Ofisi Başkanı Sherine Tadros konuya dair şunları söyledi:

“BM’nin İdlib’deki hastaneleri ve sivil yapı olarak belirlediği diğer binaları hedef alan saldırılarla ilgili soruşturma yapmayı planlaması, savaş suçlarından ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu olanların tespit edileceğine ve bu kişilerden hesap sorulacağına dair umut veriyor.”

“UAÖ son aylarda İdlib’de hastaneleri, bir kan bankasını, ambulans yanıt birimini ve arama-kurtarma çalışanlarını hedef alan en az sekiz saldırıyı belgeledi. Araştırmalarımız, sağlık merkezlerinin bombalanmasının, Suriye yetkililerinin sivillere yönelik sistematik saldırılarında sık sık başvurduğu bir yöntem haline geldiğini gösteriyor. Sivil yapıların vurulması savaş suçları, sivillere yönelik saldırılar ise insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamındadır.”

“Suriye yetkilileri İdlib’de yürüttükleri harekat sırasında birçok kez sivillerin hayatını hiçe saydı ve uluslararası insancıl hukuku defalarca ihlal etti” diyen Tadros, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Soruşturmanın bu korkunç saldırıların sorumlularını ortaya çıkarması ve BM’nin sağlık merkezleri korumak için verdiği koordinatlara uygun hareket edilip edilmediğini belirlemesi çok önemli. Soruşturmada elde edilen bulgular kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu soruşturmada elde edilecek kanıtlar gelecekte yürütülecek soruşturmalara ve yargılamalara katkı sunabilecekse, söz konusu kanıtlar, bireysel sorumluluk taşıyanlardan hesap sorabilecek kurumlarla paylaşılmalıdır.”

31 Temmuz’da ABD, Birleşik Krallık ve Fransa da dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi üyelerinin üçte ikisi, BM Genel Sekreteri’ne, İdlib’deki BM destekli sağlık merkezlerini hedef alan saldırılara yönelik soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri de yaptığı açıklamada, soruşturmanın, askeri ve sivil yapıların birbiriyle karıştırılmaması için oluşturulan listede yer alan merkezler ile BM’nin bölgede Eylül 2018’den beri desteklediği merkezlerin yıkılmasına veya hasar görmesine yol açan saldırıları kapsayacağını duyurdu.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Başkanı Mark Lowcock, BM Güvenlik Konseyi’ni, İdlib’i bombalamanın 21. yüzyılın en büyük insani felaketini yaratabileceği konusunda uyarmıştı.