Sırbistanlı Aktivistler, Tahliye Edilen Roman Aileyi Korudukları İçin Tutuklandılar

Bugün iki insan hakları savunucusu, Belgrad’da yaşayan Roman ailenin zorla tahliye edilmesini durdurmaya çalıştıkları için tutuklandılar.

Bölgesel Azınlık Merkezi’ne mensup olan aktivistler, polisin Mevljude Kurteshi ve altı çocuğunu dairelerinden zorla tahliyesini barışçıl bir şekilde engellemeye çalıştıktan sonra, adaleti engelledikleri sebebiyle tutuklandılar.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nicola Duckworth, “Söz konusu aktivistler sadece zorla tahliye edilen ailenin insan haklarını savunmaya çalışıyordu - Sırbistan yetkililerinin yaptığı hukuka aykırı ve insanlık dışı bir harekettir” dedi.

“Mevljude Kurteshi ve çocuklarına derhal yeterli barınma sağlanmalı.”

Mevljude Kurteshi’ye tahliye için hiçbir sebep sunulmamış ve yetkililer kendisine yaşamak için alternatif bir yer sağlamamıştır.

Tahliyeden sonra, eşyaları bir kamyona yüklenmiş ve Belvil’deki resmi olmayan bir Roman yerleşkesine götürülmüştür. Bu yerleşkede, ailenin, akrabalarına taşınmaktan başka seçeneği kalmamıştır. Belvil için de tahliyeler planlanmıştır.

Nicola Duckworh, “Geçen ay boyunca, korunmasız insanların hakları tamamen hiçe sayılarak birçok zorla tahliye gerçekleştirildi” dedi.

Bekar bir anneyi ve çocuklarını alternatif bir barınma sunmadan zorla tahliye etmek, Sırbistan’ın uluslararası yükümlülüklerini tümüyle ihlal etmesi demektir.

Tanıkların bildirdiğine göre, iki aktivist, Mevljude Kursteshi’nin bodrum katındaki dairesinin kapısından ayrılmayı kibar bir şekilde reddetmelerinin ardından, beş dakikadan az bir zaman içinde tutuklanmıştır. Bu kişiler serbest bırakıldılar, ancak adaleti engellemekle suçlanabilirler, bu da hapis cezasıyla sonuçlanabilir.

Annenin, kendisini ve bazıları yalınayak olan çocuklarını bir otobüsün alıp Belvil’deki yeni evine götürmesi için beklerken, komşuların alay edip alkışladıkları söylendi.

Mevljude Kurteshi ve ailesi, 1999 savaşının ardından Kosova’dan zorla yerinden edilmişti. Diğer zorla ülke içinde yerinden edilen Romanlar gibi, o da evine dönemiyor.

Asbestos yerleşkesi olarak bilinen toplu konut alanının sağlık ve güvenlik sebepleriyle yıkılmasının ardından, Mevljude Kurteshi’ye 2006’da bu daire sağlanmıştı.

Polis ve Aukarica yetkilileri tarafından gerçekleştirilen tahliye, insan hakları aktivistlerinin ve yerel STK’ların bölgede gösteri düzenlemesinin ardından 11 Ekim’e ertelenmişti.

Sırbistanlı yetkililer, zorla tahliyeleri yasaklayacak, BM İlkeleri ve Prensipleri’nde belirtilen ilgili süreç ve önlemlerin tahliye öncesinde yerine getirilmesini sağlayacak bir yasayı kabul etmemiştir.

BM İnsan Hakları Savunucuları Bildirgesi’nin 12.1. maddesine göre, herkesin bireysel ve başkalarıyla bağlantılı olarak, insan hakları ihlallerine ve temel özgürlüklere dair barışçıl etkinliklere katılma hakkı vardır.