Rusya: Kremlin medyaya sansür uyguluyor ve Ukrayna’daki işgale karşı çıkan protestocuları gözaltına alıyor

Kremlin’in ulusal medyaya sansür uyguladığına, savaş karşıtı protestoları dağıttığına ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı çıkan kişilere zulmettiğine ilişkin artan haberler üzerine Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Marie Struthers, açıklamalarda bulundu:

“Rusya genelinde binlerce protestocunun savaşa karşı durmak için sokaklara çıktığı bir dönemde Kremlin, devleti eleştiren kişileri bastırmaya hız kesmeden devam ediyor ve ulusal medyayı politikalarını desteklemeye zorluyor. Savaşa karşı kamu duyarlılığı artarken, Rusya yetkilileri savaş karşıtı yürüyüşleri dağıtarak ve basına sansür uygulayarak baskı ortamını şiddetlendiriyor.”

Marie Struthers
Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü

“Rusya, muhalefeti bastırma çabalarının bir parçası olarak bir yandan da çatışmalara karşı çıkanları sindirmek için devlet denetimindeki şirketleri kullanıyor. Televizyon sunucusu Ivan Urgant’ın görevinden alınması ve savaş karşıtı bir mektup kaleme aldığı için hükümetin basın havuzundan dışlanan gazeteci Elena Çernenko’nun görevine son verilmesi, devletin basın özgürlüğünü tamamen hiçe saydığının göstergesidir” diyen Struthers sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Rusya, Ukrayna’yı işgali kapsamında uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek gelişigüzel saldırılar düzenlerken yetkililer de Rusya’daki ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarını baskı altına alıyor ve çatışma söylemini destekliyor. Yetkililerin savaşa karşı duruşlarını ifade edenlere yönelik şiddetli baskıları derhal son bulmalıdır.”   
Arka Plan

Rusya’da medyayı denetleme kurumu Roskomnadzor, 24 Şubat 2022’de basın kuruluşlarının Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hakkında haber yaparken yalnızca resmi kaynaklardan sağlanan bilgileri kullanmasını istedi. Bu talimata aykırı davranan basın kuruluşlarının web siteleri engellenebilecek ve 62 bin 200 Amerikan Dolarına kadar para cezasına mahkum edilebilecekler.

28 Şubat’ta denetleme kurumu, RFE/RL’ye (Özgür Avrupa Radyosu) bağlı Nastoyaşe Vremya gazetesinin web sitesine erişimi, çatışma hakkında “kamuoyu nezdinde önemli [bir konuda] güvenilir olmayan bilgiler” yaydığı için engelledi.

27 Şubat’ta, Başsavcılık, “Rusya Federasyonu’nun güvenliğini hedef alan faaliyetlerle yabancı bir devlete, uluslararası veya yabancı bir örgüte veya temsilcilerine her türde yardım”ın “vatana ihanet” suçu kapsamında yargılanacağı yönünde bir açıklama yayımladı.

Rusya polisi, işgalin ilk dört günü boyunca, ülke çapındaki protestoları dağıtmak için devamlı olarak güç kullandı. OVD-Info adlı insan hakları örgütünün bildirdiğine göre, Rusya genelinde en az 67 şehir ve kasabada 5 bin 900’ün üzerinde barışçıl protestocu gözaltına alındı.

24 Şubat’ta siyaset bilimci Grigory Yudin polis tarafından bilinci kapanana dek dövüldü ve bir süre hastanede kaldı.