Rusya: Baskıcı yeni yasa kapsamında mahkum edilen aktivist serbest bırakılmalıdır

Rusya'da Ildar Dadin isimli barışçıl bir aktivistin kamusal toplanmaları düzenleyen yeni yasa kapsamında mahkum edilmesi üzerine Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada, "Dadin'in mahkum edilmesi ifade özgürlüğüne şok edici ve ironik bir saldırıdır" denildi.

Dadin, hükümet karşıtı sokak protestolarına tekrar katıldığı için Moskova mahkemesi tarafından üç yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Aktivistin mahkumiyetine yol açan yasa 2014'te yürürlüğe girmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Ildar Dadin'e verilen şok edici ceza, Rusya yetkililerinin kamusal toplanmaları düzenleyen yasayı barışçıl protestocuları hızlı bir şekilde cezaevine göndermek için kullandığını gösteriyor" dedi.

'Rusya'da barışçıl aktivist olmak artık daha tehlikeli'

Dalhuisen sözlerine şöyle devam etti: "Artık Rusya'da barışçıl bir aktivist olmak, geçmişe kıyasla çok daha tehlikeli."

Rusya'da kamusal toplantıları düzenleyen baskıcı yasada yapılan yeni değişikliklere göre yasayı 180 gün içinde ikinci kez ihlal eden kişi suçlu bulunuyor. Yasanın birinci kez ihlali halinde, örneğin yetkililerden önceden izin almadan yapılan barışçıl toplanmada, kişi para veya 15 gün idari gözetim cezasına mahkum ediliyor. Aynı ihlalin üçüncü kez gerçekleşmesi halinde ise birey beş yıla kadar varan hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Ildar Dadin'in ilk ihlali 7 Mayıs 2012'de Moskova'da düzenlenen ve yine barışçıl aktivistlerin serbest bırakılmasını talep eden bir protesto sırasında gerçekleşti. O günden bu yana Dadin, aynı 'ihlal'i gerçekleştirdiği gerekçesiyle dört kez gözaltına alındı.

Dadin 30 Ocak 2015'ten beri ev hapsinde tutuluyordu. Son 15 günlük idari gözetim süresin bittiğinde, sadece mahkemedeki duruşmalara katılabilmesi için evden çıkmasına izin veriliyordu. Dün gerçekleşen duruşmada hapis cezasına mahkum edilmesi üzerine tutuklandı.

Her ne kadar savcılık makamı iki yıl hapis cezası isteminde bulunsa da, Moskova Basmanny Mahkemesi'nin hakimi Dadin'i üç yıla mahkum etti.

Uluslararası Af Örgütü tarafından bugün yapılan açıklamada, Ildar Dadin'in derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması talep edildi. Örgüt, Rusya'dan da bu baskıcı ve adaletsiz yasayı geri çekmesini istedi.