Raif Bedevi'ye Vurulan Her Kırbaç Uluslararası Hukuka Meydan Okuyor

Kurduğu 'Suudi Arabistanlı Liberaller' isimli internet sitesinde 'İslam'a hakaret ettiği' gerekçesiyle tutuklanan Raif Bedevi'nin mahkumiyeti, Suudi Yüksek Mahkemesi tarafından onandı. 10 yıl hapis, bin kırbaç ve 1 milyon riyal para cezasına mahkum edilen Bedevi, ilk kez 9 Ocak'ta halk önünde 50 kez kırbaçlanmıştı. Kararın onanmasından sonra kalan 950 kırbacın en erken yarından itibaren infaz edilmesinden korkuluyor.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, "Suudi yetkililerin muhalif blogger Raif Bedevi'ye indirmeyi planladığı kalan 950 kırbacın her biri, ifade özgürlüğüne ağır bir darbe indirecek ve ülkenin uluslararası insan hakları yükümlülüklerini alay konusu yapacaktır" denildi.

Bedevi'nin halka açık bir şekilde kırbaçlanmasının ardından demirparmaklıklar ardında deyim yerindeyse çürümeye terkedildiğini hatırlatan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Direktör Yardımcısı Said Boumedouha ise, Bedevi'nin bu acımasız ve insanlık dışı ceza ile yeniden karşılaşma tehdidi altında olduğunu ifade etti. Boumedouha sözlerine şöyle devam etti: "Bu korkunç cezanın uygulanması, uluslararası işkence ve diğer kötü muamele yasakları alenen hiçe saymaktadır. Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, yetkililerin açık bir şekilde adalet arayışı içinde değil, ibret ve ifade özgürlüğü kavramının içini boşaltma girişiminde olduğunu göstermiştir.

Uluslararası Af Örgütü'nün milyonlarca destekçisi ile aktivistleri, dünya çapında gazeteciler ve siyasi liderler Bedevi'nin mahkumiyetine tepkilerini dile getirdi. Bedevi'nin derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması gereken bir düşünce suçlusu olduğu ifade edilirken,  "bu zalimane cezaya son verilmeli ve yetkililer Raif Bedevi'nin hükmünü ve cezasını bozmalıdır" denildi.

Bedevi aslında kurduğu bir internet sitesinde 'İslam'a hakaret ettiği' gerekçesiyle Mayıs 2014'de mahkum oldu. 9 Ocak 2015'de, cuma namazının ardından Cidde'deki bir halk meydanında 50 kez kırbaçlandı, fakat sonrasında tıbbi ve bilinmeyen sebepler nedeniyle kırbaçlanması iptal edildi.