Pakistan: Zorla kaybedilen İdris Khattak’ın davası acilen aydınlatılmalı

İki yıldan uzun süre önce Pakistan yetkilileri tarafından zorla kaybedilen insan hakları savunucusu İdris Khattak’ın Devlet Sırları Yasası kapsamında suçlu bulunduğu ve 14 yıl hapis cezasına mahkum edildiği bildirildi.

Khattak hakkında kampanyalar yürüten Uluslararası Af Örgütü karar sonrası bir açıklama yayımlayarak adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini hatırlattı. Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Direktör Yardımcısı Thyagi Ruwanpathirana şunları söyledi:

“Pakistan yetkilileri İdris Khattak’ın ailesine ve avukatına Khattak’ın yargılandığı davanın gerçek durumu ve olası bir mahkumiyet kararı hakkında bilgi vermeyerek, adil yargılanma hakkını ve hukuk kurallarını ihlal ediyor ve bu kişilerin hukuki itirazda bulunmasını imkansız hale getiriyor.”

“Mahkumiyet kararı onanırsa bu, başından beri adaletsiz olan iki yıllık utanç verici sürecin son noktası olacak. İdris Khattak 2019’da bir arabaya bindirilip götürüldüğünden beri bilinmeyen bir yerde tutuluyor. Sivil olmasına rağmen, tam bir gizlilik içinde görülen bir davada, askeri bir mahkeme tarafından yargılandı. Hakkındaki davayla ilgili bilgilerin çok sınırlı bir kısmı açıklandı ve avukatının bildirdiğine göre yargılama oldukça kusurluydu.”

“Pakistan yetkililerini davanın ayrıntılarını acilen ailesine bildirmeye, Khattak’ın avukatlarına erişimini sağlamaya ve gözaltı ve tutukluluk halinin hukuka uygun olup olmadığını belirlemek üzere Khattak’ı sivil bir hukuk mahkemesine çıkarmaya çağırıyoruz. Bu dava, zorla kaybetmelere neden kesin surette son verilmesi gerektiğini gösteriyor. Yetkililerin, yargılama üzerindeki ve Khattak’ın nerede tutulduğuna ilişkin gizlilik perdesini kaldırmasının zamanı geldi.”

İdris Khattak’ın avukatı müvekkiliyle yalnızca üç kez görüşmesine izin verildiğini bildirdi. Her seferinde görüşmeleri kaydedildi, bir ordu mensubu yanlarında bulundu ve anadilleri olan Peştuca konuşmalarına izin verilmedi. Daha önce Khattak’ın sivil bir mahkemede yargılanması için yapılan başvuru, Ocak 2021’de Peşaver Yüksek Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından askeri mahkeme tarafından da reddedildi.

Arka Plan

İdris Khattak’ın durumu hakkında daha fazla bilgi almak için buraya, zorla kaybetmeler hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.