Myanmar: BM yetkilisinin ülkeye erişiminin engellenmesi kabul edilemez

Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya ve Pasifik Direktörü James Gomez bir açıklama yayımlayarak, Myanmar yetkililerinin BM Özel Raportörü Yanghee Lee’nin ülkeye erişimini engellediği haberlerine ilişkin şunları söyledi:

“Myanmar hükümetinin Özel Raportörün ülkeye erişimini engelleme kararı ölçüyü aşıyor. Bu aynı zamanda insan hakları sicillerinin uluslararası incelemeye tabi tutulmasından kaçınmak üzere yetkililerin ellerinden geleni yapacağının göstergesidir.

“Arakanlılara yönelik şiddet harekatı sırasında güvenlik güçlerinin insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu tutulmaya devam edildiği bir zamanda insan hakları ihlalleri için hesap verebilirliğin sağlanması hayati önem taşıyor. Uluslararası toplum, Yanghee Lee’nin erişimine izin vermeleri için yetkililere baskı yapmalıdır. Sıradan insanlar ve insan hakları ihlallerinin mağdurları acı çekmeye devam ediyor,” diyen Gomez, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Myanmar ordusu son aylarda yanlış hiçbir şey yapmadığını iddia ediyor. Eğer öyleyse, yetkililerin gizleyeceği bir şey olmamalı – bağımsız ve tarafsız araştırmacıların erişimini niçin engelliyorlar?”