Myanmar: BM İnsan Hakları Konseyi Arakan Konusunda Güçlü Bir Tavır Ortaya Koymalı

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin (HRC) Myanmar ile ilgili gerçekleştireceği acil durum oturumu öncesinde bir açıklama yayımlayarak, ordunun Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik harekatı yürüttüğü ve her gün insanlığa karşı suçlar işlediği Myanmar’da etnik ve dini toplulukların durumlarının şiddetli biçimde kötüye gittiğini ve uluslararası toplumun bu konuda güçlü bir tavır ortaya koyması gerektiğini söyledi.

HRC yarın [5 Aralık 2017] İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanarak Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlar ve diğer azınlıkların durumu hakkında “özel oturum” gerçekleştirecek.

Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya ve Pasifik Bölge Direktörü James Gomez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İnsan Hakları Konseyi bu özel oturumu gerçekleştirerek Myanmar’da yaşanan insan hakları krizinin acil olarak ele alınması gerektiğinin altını çiziyor.” Gomez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak bu yeterli değil – Konsey derhal harekete geçerek Myanmar hükümeti ve ordusuna Arakanlı Müslümanlara uyguladıkları korkunç muamelenin derhal sona ermesi gerektiği ve sorumluların cezasız kalmayacağı mesajını veren güçlü bir karar çıkartmalıdır.”

Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlara yönelik planlı şiddet harekatı başlatmasından sonra yalnızca birkaç ay içinde 620.000’den fazla insan Bangladeş’e sığındı. Güvenlik güçleri tam olarak bilinemeyen sayıda kadın, erkek ve çocuğu öldürdü; kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz etti, mayınlar döşedi ve Arakanlı Müslümanların köylerini yaktı.

Myanmar’da kalan Arakanlı Müslümanlar insanlık dışı bir apartheid sistemine maruz kalıyor ve yaşamları, neredeyse tüm yönleriyle katı biçimde sınırlandırılıyor. Apartheid sistemini ortadan kaldırmak, Myanmar’ı terk etmeye zorlanan yüz binlerce Arakanlı Müslümanın ülkeye güvenli, gönüllü ve insanlık onuruna yakışır biçimde geri dönmesini güvence altına almak için hayati önem taşıyor.

“İnsan Hakları Konseyi, Myanmar güvenlik güçlerinin özellikle Kaçin ve kuzeyde bulunan Şan eyaletlerinde diğer etnik azınlıklara karşı işlediği geniş kapsamlı insan hakları ihlallerini de ele almalıdır. Yargısız infazlar ve diğer hukuk dışı öldürmeler, zorla kaybetmeler, keyfi gözaltılar ve işkence ile zorla çalıştırma da bu ihlaller arasında,” diyen Gomez, sözlerine şöyle son verdi:

“Konsey’in kararı bu gerçeği yansıtmalı ve ülkenin her yerinde azınlıklara karşı işlenen insan hakları ihlallerini derhal sonlandırması için Myanmar’a çağrı yapmalıdır.”

Arka Plan

İnsan Hakları Konseyi’ne özel oturum düzenleme çağrısında bulunan sivil toplum kuruluşlarının ortak mektup metni, 23 Kasım 2017 (İngilizce)

"Çatısız bir cezaevinde mahsur kaldılar”: Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde Apartheid , 21 Kasım 2017 (İngilizce)

Dünyam Yok Oldu: Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara Yönelik İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar,” Ekim 2017 (İngilizce)