Myanmar: BM Güvenlik Konseyi silah ambargosu uygulamalıdır

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar’daki Arakanlı Müslüman sivil nüfusa yönelik devam eden etnik temizlik ve insanlığa karşı işlenen suçlara son vermek üzere BM Güvenlik Konseyi’nin kapsamlı bir silah ambargosu uygulamak da dahil olmak üzere elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini söyledi.

Konsey, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Arakan eyaletindeki mevcut kriz hakkında üyeleri bilgilendireceği perşembe günü, Myanmar’daki duruma dair kamuya açık bir oturum gerçekleştirecek.

Uluslararası Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Myanmar Ordusu’nun etnik temizliğe varan insanlığa karşı işlenen suçlar harekatı sonucu Arakanlı Müslümanları zorla yerinden ediyor ve öldürüyor. Perşembe günü toplanacak olan BM üye devletleri, tarihin hangi tarafında olmak istediklerini kendilerine sormalı ve bu kabusa bir son vermek için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. Bir araya geldikleri takdirde, bu şiddete son vermesi için Myanmar’a baskı yapma gücüne sahipler.”

Hassan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenlik Konseyi, kapsamlı bir silah ambargosu uygulayarak tüm silah, mühimmat ve benzeri donanımın Myanmar’a sevkiyatına derhal son vermelidir. Ambargo hem doğrudan hem de dolaylı silah arzını önlemeli, Myanmar ordusuna herhangi bir eğitim ve diğer desteğin verilmemesini güvence altına almalıdır.”

Güvenlik Konseyi toplantısı, Myanmar ordusunun Arakan Eyaleti’nde acımasız bir askeri harekat başlatmasından neredeyse bir ay sonra gerçekleşecek. Harekat, silahlı bir Arakanlı Müslüman grubu olan Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun üstlendiği, onlarca güvenlik noktasını hedef alarak güvenlik güçlerine mensup 12 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıların ardından başlatıldı.

O zamandan beri neredeyse yarım milyon mülteci Bangladeş sınırının diğer tarafına geçti. Bu da bir aydan biraz uzun bir sürede Arakan eyaletinde yaşayan 1.2 milyon kişinin neredeyse yarısının evlerinden kaçtığı ve çok sayıda kişinin öldürüldüğü anlamına geliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar güvenlik güçlerinin Arakan eyaletindeki köyleri yakıp yıktığını ve kaçmaya çalışanlara ateş açtığını belgeledi. Sivil nüfusa yönelik gerçekleştirilen bu kapsamlı ve sistematik saldırılar, insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına giriyor. Myanmar hükümetinin askeri operasyonları durdurduğu iddialarına rağmen Uluslararası Af Örgütü, daha geçen hafta yeni köylerin yakılıp yıkıldığını teyit edebildi.

Myanmar’ın, insani yardım kuruluşlarına Arakan Eyaleti’nin kuzeyinde getirdiği katı sınırlamalar durumu daha da ağırlaştırıyor. Uluslararası Af Örgütü’ne, ordu tarafından gerçekleştirilen saldırıların yanı sıra açlık korkusu nedeniyle daha fazla sayıda kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı, çünkü birçok Arakanlı Müslümanın gıdaya erişimin olmadığı veya çok az olduğu köylerde mahsur kaldığına ilişkin güvenilir haberler ulaştı.

“Bu kriz hiçbir şekilde bitmiş değil ve ihlallerin Arakan eyaletinde tüm şiddetiyle devam ettiğine kuşku yok. Bütün dünyanın kararlı bir tavır sergileyerek Myanmar’ı ve güvenlik güçlerini Arakanlı Müslüman nüfusa uyguladıkları vahşeti sonlandırmaya zorlamasına her zamankinden çok ihtiyaç var,” diyen Tirana Hassan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Güvenlik Konseyi’nin Arakan eyaletindeki zulmü kınayan bir basın açıklaması yayımlayarak şiddeti sonlandırma ve insani yardım gruplarının derhal ve sınırlama olmaksızın erişimine izin verme çağrısı yapmasını istiyoruz.”