Mısır: Hükümet, Kuzey Sina'daki ölümcül saldırılara hedef olan Kıptîleri korumalı

Uluslararası Af Örgütü, geçen ay Mısır'da Kıptî toplumundan yedi kişinin bir dizi saldırıda öldürülmesinin ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Mısır yetkilileri, Kuzey Sina'da bulunan Kıpti Hristiyanlara acilen koruma sağlamalı ve evlerinden kaçmak zorunda kalan yüzlerce kişiye gerekli hizmet ve konaklama imkânı sunmalıdır" denildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında şu ifadelere yer verildi: " Hükümet son üç yıldır silahlı gruplar tarafından kaçırma ve suikastlarla yüz yüze gelmiş olan Kuzey Sina'daki Hıristiyanları korumak için harekete geçmedi. Yetkililer, Mısır'ın herhangi bir yerindeki Hristiyanlara yönelik mezhepsel saldırılardan sorumlu olanları kovuşturmada da başarısız oldu. Yetkililer bunun yerine, Hıristiyan ailelerin evlerinden zorla tahliye edilmesine karışanlar için zaman zaman devlet destekli uzlaşma anlaşmalarına başvurdu.

Parlamento İşlerinden Sorumlu Bakan'a göre en son yaşanan şiddet olayları sonucu en az 150 Kıptî ailesi El-Arish'den kaçtı. Çoğu komşu İsmailia vilayetinde gerekli hizmetlere yeterli erişimi olmayan, kalabalık geçici konaklama tesislerinde barınma istedi."

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü'nün Tunus Bürosu Kampanyalar Direktörü Vekili Najia Bounaim, "Bu korkunç saldırı dalgası, Kuzey Sina'da bulunan Kıpti Hıristiyanlar'ın silahlı gruplar tarafından öldürülmesine neden oldu. Hiç kimse dini inançları nedeniyle ayrımcılıkla karşı karşıya kalmamalı ve ölümcül saldırılara maruz bırakılmamalıdır" dedi.

Bounaim sözlerine şöyle devam etti: "Mısır yetkilileri uzun süredir devam eden şiddetli saldırılarda Kuzey Sina'daki sakinlerini koruyamadı. Bu insanlar artık daha fazla yalnız bırakılmamalıdır. Hükümet, şiddet ve zulüm nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlara konut, gıda, su ve tıbbi ve diğer önemli hizmetlere güvenli bir şekilde erişilmesini sağlamak gibi açık bir göreve sahiptir."

Hükümetin, ülkenin dört bir yanındaki Hıristiyanlara yönelik saldırılara karşı uygulanan cezasızlığı sona erdirmesi gerekliliğini vurgulayan Bounaim, "Hıristiyan topluluklara karşı şiddet olaylarında, şiddeti daha da tetikleyen geleneksel uzlaşı anlaşmalarına olan bağımlılıktan vazgeçilmelidir" dedi.

30 Ocak ve 23 Şubat tarihleri arasında yaşanan en son saldırılarda, Kuzey Sina'da 7 Kıptî Hıristiyan öldürüldü. 19 Şubat'ta kendisine İslam Devleti adı veren silahlı grubun Sina'daki kolu, Kıptîlerin hayatını tehdit eden bir video mesajı yayımladı ve Aralık 2016'da en az 25 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Kahire'deki bir kilisenin bombalanması sorumluluğunu üstlendi. 2013 yılından bu yana, Sina merkezli silahlı gruplar bazı Hıristiyanları fidye için kaçırdı ve bazı durumlarda onları öldürdü.