Midilli: Aktivistler ve mülteciler AB liderlerinden harekete geçmelerini talep etmek üzere buluşuyor

Midilli adasında mahsur kalan binlerce mültecinin korkunç yaşam koşulları ve gelecekleriyle ilgili belirsizlik sürerken, yerel ve uluslararası aktivistler AB’den harekete geçmesini talep etmek üzere 15-23 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek etkinlik ve eğitim haftasında mülteci aktivisterle bir araya geliyor.

Uluslararası Af Örgütü ve Midilli Dayanışması’nın düzenlediği ‘‘eylem kampı,’’ ondan fazla yerel kampanyacı ve mülteci aktivistin de aralarında bulunacağı sekiz Avrupa ülkesinden aktivistleri bir araya getiriyor. Kamp, 21 Temmuz’da Midilli merkezinde gerçekleşecek olan gösteriye de ev sahipliği yapacak.

Uluslararası Af Örgütü Kampanyacısı Daniel Valls, ‘‘Kamp, AB-Türkiye anlaşması nedeniyle Midilli’de mahsur kalmış mültecilerin içinde bulundukları korkunç durumla dikkat çekmeyi amaçlıyor. Adaya gelişlerdeki artış ve geleceğe dair belirsizliğe bir de kaynak sıkıntıları ve ağırlama koşullarındaki yetersizlik ekleniyor,’’ dedi.

Midilli Dayanışması’ndan Efi Latsoudi ise şu açıklamada bulundu: ‘‘Bir araya gelerek hem Midilli halkının hem de Avrupa’da yaşayan insanların mültecileri karşılamaya istekli olduğunu ve AB hükümetlerinin insanlık dışı politikalarının bizleri temsil etmediğini gösteriyoruz.’’

Arka Plan

Eylem Kampı, Yunan adalarındaki STK’lara doğrudan sağlanan Avrupa acil fonlarının çoğunluğunun bitmiş olacağı 31 Temmuz öncesinde yapılıyor. Bu tarihten sonra AB fonları aracılığıyla verilecek hizmetlerin yönetimini Yunanistan hükümeti üstlenecek, fakat uygulamanın nasıl olacağına dair henüz bir plan açıklanmış değil. Yunanistan idari mahkemesinin iki Suriyeli sığınmacının Türkiye’ye geri gönderilmesine ilişkin kararı beklenirken binlerce kişi Midilli’de mahsur kalmış durumda.

Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları, yedi aydan fazla bir süre Midilli polis merkezinde korkunç koşullar altında tutulduktan sonra gözaltına alınan ve halen Moria’da gözaltında tutulan genç Suriyeli mülteci ‘‘Noori’’ ile vakit geçirecekler. Noori’nin iltica başvurusu, AB-Türkiye anlaşmasına göre Türkiye’nin ‘‘güvenli ülke’’ sayılması sonucu reddedilmişti. Bu nedenle Noori, Yunanistan’dan resmi olarak geri gönderilen ilk sığınmacı olma riskiyle karşı karşıya.

2017’nin Haziran ayında 940 göçmen ve mülteci Midilli’ye geldi. Böylece Haziran ayı 2017 yılında en çok gelişin yaşandığı ay oldu. Temmuz ayının ilk iki haftasında ise 400’den fazla mülteci adaya vardı.

Midilli merkezinde bir hafta sürecek olan Midilli Dayanışması-PIKPA kampında atölyeler, sunumlar ve tartışma oturumları yapılacak. Gerçekleştirilecek etkinliklerin bazıları şöyle:

  • 16 Temmuz Pazar: Midilli’deki duruma dair Moria’daki mülteciler ve yerel aktörlerin yapacağı sunumlar. Akşam kent merkezinde “On the Bride’s Side”  filmi gösterimi.
  • 17 Temmuz Pazartesi: Mosaik Destek Merkezi’nde aktivistlerin ve mültecilerin ilham verici hikayelerinden oluşan World Café etkinliği.
  • 21 Temmuz Cuma: Eylem haftası adada bir gösteriyle son bulacak (yer ve zaman daha sonra açıklanacak).
  • 22 Temmuz Cumartesi: Mousiko Café’de konser

---

Programla ilgili ayrıntılı bilgi için Midilli Dayanışması’ndan Carmen Dupont ile iletişime geçebilirsiniz: [email protected], 0030 6934727091