LGBTİ Aktivistlerinin Beş Cesur Eylemi

Dünya çapında insanlar, kim oldukları ve kiminle cinsel ilişkiye girdikleri için acımasız saldırılar ve tehditlerle karşılaşıyor. Fakat bazı cesur aktivistler hala hakları için mücadele etmeye devam ediyor. 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi karşıtı gün vesilesiyle, lezbiyenlerin, geylerin, biseksüellerin, transların ve intersekslerin cesur eylemlerini kutluyoruz.

1. Yunanistan'da nefret suçlarını sona erdirme mücadelesi

Yunanistan'da LGBTİ hakları örgütleri, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde gerçekleşen vahşi saldırıların, geçen yıla kıyasla iki katından daha fazla oranda olduğunu söyledi. Yunanistanlı ve Pakistanlı bir gey çift olan Kostas ve Zabi, Ağustos 2014'de Atina'nın merkezinde gerçekleşen homofobik ve ırkçı bir saldırı sonucu acımasız bir şekilde dövülmüştü.

"Galiba çift olduğumuzu anladılar, bu ve Zabi'nin ten rengi yüzünden bizi hedef aldılar" diyor Kostas ve ekliyor: "Son gördüğüm şey ise Zabi kaldırımdan aşağı doğru yuvarlanıyordu. Kafam ve vücudumun üstkısmı bir çöp kutusunun içinde ters çevrilmiş haldeydi. Birkaç saniye sonra bacağımı üç yerinden kırdılar." Zabi Mart 2015'te yeniden saldırıya uğradı.

Bu uluslararası eylem gününde, Yunanistan'da ve dünyanın her yerinden aktivistler sosyal medyada #KostasZabi hashtag'ini kullanarak eşcinsel çifte desteklerini gönderiyor, Yunanistan hükümetine de nefret suçlarını sonlandırmasını ve homofobi ile ırkçılıkla mücadele etmesini söylüyor. Aralarında Kostas ve Zabi'nin de bulunduğu Yunan aktivistler, ülkedeki LGBTİ'lerin ve kendi durumlarına vurgu yapmak için Meclis önünde bir öpüşme eylemi gerçekleştirecek.

2. Kamerun'da homofobik şiddeti sona erdirmek

Kamerun'nda eşcinsel ilişkinin bedeli beş yıla kadar hapis ve para cezası. Ülkedeki LGBTİ’ler şiddet, polis tacizi, hatta alıkoyma ve gözaltı ile karşılaşıyor.

2013 yılında Kamerun AIDS Vakfı'nın direktörü Eric Lembembe LGBTİ’leri savunan çalışmaları nedeniyle katletildi. Olaydan iki yıl sonra katilleri hala adalet önüne çıkarılmamıştı. Bu Temmuz ayında, eylemciler ülkedeki düşmanca atmosfere göğüs gererek Eric'in anısına iki günlük bir eylem gerçekleştirecek. Eric ile LGBTİ'lere ve onları savunanlara karşı homofobik şiddetin sonlandırılması için adalet çağrısında bulunacaklar.

2011 yılında 36 yaşında gey bir erkek olan Stéphane, bir grup erkek tarafından evinden sürüklendi, üzerindeki kıyafetleri çıkartıldı, dövüldü ve saatlerce işkence gördü. Dört yıl aradan sonra ona saldıranlar hala adalet önüne çıkarılmamıştı. Fakat bu Stéphane'yi durdurmamıştı. "Bu, genç kardeşlerim ve arkadaşlarım böyle bir ayrımcılıkla mağdur olmaması için verdiğim bir kavga" diyor ve ekliyor: "Bugün hayattayım ve bir örnek, yaşayan bir örnek olmak istiyorum. Yapabildiğim sürece hikayemi herkese anlatacağım."

3. Tacikistan'da LGBTİ hakları için mücadele etmek

Orta Asya'da homofobi ve transofobi yükselişte. Polis gey erkeklere şantaj yapıyor, rüşvet vermedikleri takdirde aileleri ve iş arkadaşları tarafından dışlanacakları tehditinde bulunuyor. Lezbiyen kadınlar da şiddetle karşılaşıyor, ev içinde istismara maruz kalıyor ve rızaları dışında evlendirilebiliyor.

Tacikistan'da eşcinsel bir erkek olan Kamil polis tarafından kaçırıldı, işkence gördü, dövüldü ve küçük düşürüldü. Nihayetinde ülkeden kaçmak zorunda bırakıldı. "Hayatta kalabilmek için gey olduğunu saklayarak bütün ömrünü geçirebilmeyi anlayabiliyor musun?" diye soruyor. "Ben bir politikacı değilim. Ben mutluluğunun küçük bir parçasını yaşamak isteyen basit bir insanım. Sadece bu kadar" diyor. Arkadaşlarının yardımıyla Kamil hayatını yeniden kurdu, şimdi bölgede LGBTİ hakları için mücadele ediyor.

4. Letonya'da EuroPride'ı kutlamak

Letonya LGBTİ haklarını tanıtmaya yönelik Avrupa çapında düzenlenen EuroPride etkinliğine ev sahipliği yapacak olan ilk eski Sovyet Cumhuriyeti. 2015 yılında gerçekleşen bu etkinlikte ayrıca Riga'da düzenlenen ilk Onur Yürüyüşü'nün onuncu yıldönümü kutlanacak: 10 yıl önce birkaç bin protestocunun şiddet tehditleri ve düşmanca tavırlarına karşın 70 aktivist hakları için yürümüştü.

EuroPride'ın organizatörleri bu fırsatla, bölgedeki LGBTİ haklarının durumuna küresel dikkati çekebilmeyi umuyor. Rusya gibi yetkililerin Onur Yürüyüşü için yapılan başvuruları reddettiği ve barışçıl sokak eylemler organize eden LGBTİ aktivistlerin polisin yetersiz korunması altında sıklıkla saldırıya uğradığı diğer ülkelerle dayanışmak için de yürüyecekler.

5. Norveç'te trans hakları için kampanya

John Jeanette Remø Solstad, yasal cinsiyetini değiştirmek isteyen 65 yaşında Norveçli bir trans kadın. Fakat hükümet, kısırlaştırma ameliyatının da dahil olduğu zorunlu tıbbi müdahale olmadan bunun mümkün olmadığını söylüyor. Bu tedavi ayrıca, trans kimlikleri “ruhsal bozukluk” olarak tanımlayan psikiyatrik bir teşhis gerektiriyor. John Jeanette kendini bu duruma düşürmek istemedi ve Uluslararası Af Örgütü destekçileri ile birlikte bu yasanın değiştirilmesi için kampanya başlattı.

Nisan 2015'de Norveç hükümeti tarafından atanan bir grup uzman, mevcut pratiklerin temel insan haklarının ihlali olduğunu belirtti ve değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Bu benim için her şey. Bunun hayalini kurdum ve umdum" diyordu John Jeanette. "Mücadele etmeye değdi. Uzun zaman aldı, fakat ne zaman ki yaptığımız işlerin sonucu nihayet geldi, harika hissettirdi." Norveç hükümetinin şimdi bu tavsiyeleri uygulama ve ayrımcı yasaları değiştirme fırsatı var.