İtalya: Libya sularını denetlemek üzere bölgeye savaş gemileri konuşlandırmak, mültecileri korkunç bir istismara maruz bırakacak

Uluslararası Af Örgütü bugün yaptığı açıklamada, İtalya parlamentosunda yarın oylamaya sunulması beklenen Libya karasularını denetlemek üzere bölgeye savaş gemileri gönderme önerisinin, İtalyan yetkililerin mültecileri ve göçmenleri denizden kurtarma ve ihtiyacı olanları koruma altına alma yükümlüklerinden kaçmak adına yapılan utanç verici bir girişim olduğunu söyledi.

Tasarıya göre İtalya, mülteci ve göçmenlerin yolunu durduran ve onları korkunç istismarlara ve insan hakları ihlallerine maruz kalabilecekleri Libya’ya geri gönderen Libya sahil güvenliğine destek vermek üzere altıya kadar gemi konuşlandırabilecek. Ayrıca, İtalyan askeri personeline, kaçakçılara karşı güç kullanma yetkisi tanınması söz konusu olabilir ve böyle bir durumda da tasarı, mülteci ve göçmenlerin çapraz ateş altında kalmalarıyla sonuçlanabilir.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘‘İtalya, çaresiz durumdaki mültecilerin ve göçmenlerin hayatlarını kurtarmayı ve onları koruma altına almayı amaçlayan gemiler göndermek yerine, mülteci ve göçmenleri Libya’ya ger göndermek için savaş gemileri konuşlandırmayı planlıyor,’’ dedi.

Dalhuisen, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Bu utanç verici strateji, Orta Akdeniz’de giderek artan ölümleri durdurmak için değil, mültecileri ve göçmenleri İtalya kıyılarından uzak tutmak için tasarlandı. Geri gönderilenlerin haklarına saygı gösterileceği iddiaları, Libya’daki gözlem merkezlerindeki korkunç istismardan kaçanlara inandırıcı gelmeyecektir.’’

Avrupa hükümetlerinin Orta Akdeniz’de boğulmaları engellemekteki başarısızlıkları ile işkence ve tecavüz de dâhil olmak üzere yaşanan istismarları görmezden gelmeleri hakkında detaylı bilgi için, Uluslararası Af Örgütü’nün geçtiğimiz ay yayımladığı, Kusursuz Fırtına: Avrupa’nın Orta Akdeniz politikalarının başarısızlığı başlıklı raporuna bakınız.

Arka Plan

Libya rutin bir şekilde cinayet, fidye karşılığı kaçırma, köleleştirme ve zorla çalıştırılma, tecavüz gibi çok sayıda istismara maruz kalan mülteciler ve göçmenler için son derecede tehlikeli bir yer olmaya devam ediyor. Korunma ihtiyacı olanlar için ülkede hiçbir iltica sistemi bulunmamakla beraber, yasa dışı giriş ve ikametin suç sayılması binlerce kişinin otomatik olarak gözaltına alınmasıyla sonuçlanıyor.