İran: Adil olmayan bir şekilde yargılanan 22 yaşındaki İranlı Kürt infazla karşı karşıya

Uluslararası Af Örgütü, 17 yaşında tutuklanan ve adil olmayan bir yargılama sonucu eşini öldürmekten hüküm giyen 22 yaşındaki İranlı-Kürt Zeynep Lokran ile ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "İranlı yetkililer Lokran'ı infaz etme planlarını derhal durdurmalıdır" denildi.


Zeynep Sekaanvand Lokran'ın 13 Ekim'de asılarak infaz edilmesi bekleniyor.


Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında şöyle denildi:


"Zeynep Sekaanvand Lokran, Şubat 2012 tarihinde, 15 yaşındayken evlendiği eşini öldürmekten dolayı yakalandığında 17 yaşındaydı. Takip eden 20 gün boyunca erkek polis memurları tarafından dövüldüğünü söylediği polis karakolunda tutuldu. Zeynep, aylarca fiziksel ve sözlü tacize uğradıktan ve kendisinin boşanma talebini defalarca reddettiken sonra eşini bıçakladığını 'itiraf' etti.


Hayli adil olmayan bir şekilde yargılandı. Tutuklu yargılandığı süre boyunca avukata erişimi engellendi ve sadece 18 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen karar duruşmasında, devletin atadığı avukatıyla ilk kez tanıştı. Daha önce yasal temsilciye erişimi olmadığı zaman yaptığı 'itiraf'ı bu oturumda geri çekti. Mahkemeye, kendisine birkaç kez tecavüz ettiğini söylediği eşinin erkek kardeşinin cinayetten sorumlu olduğunu ve kendisini affedeceği vaadiyle 'itiraf' etmeye zorladı. (İslami hukuka göre, maktulün yakınları faili affetme ve bunun yerine finansal tazminat kabul etme gücüne sahip)  


Mahkeme Lokran'ın ifadelerini soruşturmadı ve kararını, Lokran'ın avukatının yanında olmadığı sırada gerçekleştirdiği "itirafına" dayandırdı. Mahkeme, suçun işlendiği sırada Lokran'ın 18 yaşının altında olmasına rağmen, İran'ın 2013 tarihli Ceza Yasasındaki gençlere verilen cezalarla ilgili hükümleri uygulamadı ve Lokran'ın suç işlendiği sırada "zihinsel gelişimi ve olgunluğunu" inceleyen bir adli tıp raporu talebinde bulunmadı.

Lokran, 2015 yılında aynı cezaevinde tutulan bir mahkumla evlendi ve hamile kaldı. Bu nedenle infazı ertelendi. 30 Eylül'de doğum yaptı ancak bebeği yaşamadı. Doğumdan bir gün sonra hastaneden cezaevine gönderildi ve doğum sonrası bakım veya psiko-sosyal destek için doktorla görüşmesine izin verilmedi."

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther, "Bu hayli rahatsız edici bir vaka. Sadece Zeynep Sekaanvand'in suç tarihinde 18 yaşının altında olmasıyla değil, aynı zamanda Sekaanvand'in avukata erişiminin engellenmesiyle ve tutuklandıktan sonra erkek polisler tarafından tüm vücudunun darp edilerek işkence gördüğünü söylemesiyle de..."


Luther sözlerine şöyle devam etti: "İran'ın reşit olmayan faillere karşı ölüm cezasını kullanmaya devam etmesi, yetkililerin imza koydukları yükümlülükleri dahi aşağıladığını göstermektedir. İran yetkililer derhal Zeynep Sekaanvand Lokran'ın hükmünü bozmalı ve ölüm cezasına başvurmaksızın ona çocuklar için adalet ilkeleriyle uyumlu adil bir yeniden yargılama sunmalıdır."

Acil eylemimize ulaşmak için lütfen tıklayınız.