Gazze'de BM Okuluna Saldırmak Soruşturulması Gereken Potansiyel Bir Savaş Suçudur

Uluslararası Af Örgütü bugün yaptığı açıklama ile, 3.000 kadar yerinden edilmiş sivilin sığındığı Gazze'deki Cebaliye ilkokuluna gece düzenlenen saldırının muhtemel bir savaş suçu olduğunu ve bağımsız bir şekilde soruşturulması gerektiğini söyledi. Nüfusun yoğun olduğu Cebaliye Mülteci Kampı'nın içinde bulunan okula yönelik saldırıda en az 20 kişi öldü ve düzinelerce kişi de yaralandı.

Bölgedeki parçaları ve zararı inceleyen UNRWA (Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu) tarafından yapılan ilk değerlendirme, okulun İsrail topçu ateşi ile vurulduğuna işaret ediyor. Oysa UNRWA okulun koordinatlarını İsrail ordusu ile 17 kez paylaşmıştı. 8 Temmuz'da "Koruyucu Hat Operasyonu"nun başlamasından beri, bu, Birleşmiş Milletler'in yönetimindeki okula yönelik altıncı saldırı.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, "Eğer bu okula düzenlenen saldırı İsrail topçu ateşi sonucu gerçekleştiyse bu hedef ayrımı gözetmeyen bir saldırı demektir ve muhtemel bir savaş suçudur. Kalabalık sivil bölgelerde topçu ateşi kullanılmamalıdır ve bu şekilde kullanımı asla 'cerrahi' saldırı* olarak görülemez. Sivil ölü sayısı endişe verici bir hızda artarken, İsrail'in sivillerin zarar görmemesi için uygulanabilir tüm önlemleri alma yükümlülüğü var. İsrail'in evlerini terk etmeleri yönünde yaptığı uyarıları dikkate alan sivillerin sığınak olarak farz edilen bir BM okulunda gece vakti öldürülmesi ve yaralanması dehşet verici" diye konuştu.

Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde arka arkaya topçu ateşi kullanmak sivillerin yasa dışı öldürülmesine, yaralanmasına ve planlanan hedeften bağımsız olarak sivillerin yaşadığı binaların yıkımına ve zarar görmesine yol açacaktır. İsrail güçleri daha önce de bu tarz tedbirsiz taktikler kullandı. Bunların arasında 2008-2009 yıllarında çoğu sivil olan 1.4000 Filistinli'nin öldürüldüğü "Dökme Kurşun Operasyonu" da bulunuyor.

Luther, "Gazze'de yaşayan 1.8 milyon insana ve sayısız hastaneye sağlanan elektrik ve şebeke suyunun kesilmesine yol açan, elektrik santraline yönelik saldırının yıkıcı insani sonuçları var ve bunlar savaş suçuna varmak üzere. Birçok sivile hayati önemde hizmet sağlayan sivil bir yapıyı hedef almanın mazur gösterilecek hiçbir yanı yok. Bu saldırının sonuçları yıkıcı boyuttadır ve Gazze nüfusunun topluca cezalandırılmasına varabilir. BM İnsan Hakları Konseyi geçen hafta mevcut çatışmada gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini soruşturmak için bir komisyon oluşturdu. Gazze'de daha önce gerçekleşen çatışmaların ardından edinilen tecrübelere tamamen tezat bir şekilde bu sefer bu ve diğer olası savaş suçlarına yönelik çalışmaları, uluslararası hukuk uyarınca suç sayılan suçlardan sorumlu olanların adalet önüne çıkarılmasını sağlamalı" dedi.

Son dönemde yaşanan üç olayda UNRWA o anda sığınak olarak kullanılmayan okullarda Filistinli roket stokları bulduğunu bildirmişti. Uluslararası Af Örgütü Hamas ve Filistinli tüm silahlı gruplara, BM tesislerinde ve sivillerin yaşadığı diğer binalarda mühimmat stoklayarak sivillerin hayatını tehlikeye atmama çağrısında bulundu.

BM okuluna yönelik saldırı, Gazze Şeridi'nin tek elektrik santrali vurulup kötü bir şekilde zarar gördükten sonra gerçekleşmişti. Santrali tamir etmek en az bir yıl süreceğe benziyor.

* Cerrahi bir saldırı, hedeflenen meşru askeri hedef ya da çevredeki yapılara, araçlara, binalara, vb. en düşük seviyede ikincil hasar verme amacı ile ya da bu iddia ile gerçekleştirilen, bu şekilde sonuçlanan askeri saldırılara denir.