FIFA, Katar'da yaşanan insan hakları ihlallerine duyarsız

Uluslararası Af Örgütü, Katar'da gerçekleştirilecek 2022 Dünya Kupası öncesi, ülkedeki yabancı çalışanlar arasında yaptığı kapsamlı incelemeler ve bu incelemeler sonucu tespit edilen insan hakları ihlallerini bugün yayımladığı raporla kamuoyuna duyurdu.

Raporda, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) yaşanan hak ihlallerine karşı tavrı sert bir şekilde eleştirilirken, Katar hükümetine baskı yapılarak, Dünya Kupası için inşa edilen stadyum ve yollarda çalıştırılan emekçilerin haklarının verilmesi için harekete geçilmesi istendi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, 2022 Dünya Kupası için Katar’daki inşaatlarda çalıştırılanların düşük ücretlerle çalıştırıldığı, maaşların geç ödendiği ve yabancı çalışanlara işverenlerin birçoğuna ülke dışına çıkma yasağı olduğu hatırlatıldı.

Sadece Amnesty’ye yapılan başvurularda yabancı çalışanlara yönelik yüzlerce insan hakları ihlalinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, çalışanların çoğunun Güney Asya ülkelerinden olduğu kaydedildi. Örgüt Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) insan hakları ihlallerine karşı ‘duyarsız’ kaldığını vurgularken, Katar hükümetine karşı sessiz tutumu eleştirdi.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre, 2022 Katar Dünya Kupası hazırlıkları için çalıştırılan kişilerin uğradığı haksızlıklara ilişkin araştırmanın sonuçları şöyle:

  • Görüşülen tüm çalışanlar, ülkelerinden gelmeden önce vaat edilenden çok daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar.
     
  • Bazı çalışanlar ücretlerini ancak aylar süren gecikmelerden sonra alabiliyor.
     
  • Çalışanların çoğu işe başladıkları ilk dönemlerde insani standartlardan yoksun, kapasitesinin çok üstünde dolu olan yerlerde yatmak zorunda kaldılar. Özellikle taşeron firmalar aracılığıyla çalıştırılan yabancıların birçoğu halen uygun olmayan ortamlarda yaşıyorlar.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre, yabancı çalışanlara standartlara uygun olmayan şartlarda çalışmayı reddetmeleri halinde birçok şantaj da uygulanırken, bu durum Katar’da ‘angarya’ uygulaması olarak eleştirildi.

Buna göre, işveren tarafından dayatılan işleri reddeden yabancılara ücretlerini ödememe veya ülkeyi terk etme yasağıyla şantaj yapılıyor.

Yabancıların Katar’da çalışma izni alabilmesi için Katarlı bir kefil bulması gerekirken, bu kişi genelde işvereni oluyor. Uluslararası Af Örgütü'ne göre, 88 vakada yabancı çalışanların ülkeden çıkış isteği yine kendisine kefil olan işvereni tarafından reddedildi.

Kurumun görüştüğü çalışanların büyük kısmı, pasaportlarına el konulması nedeniyle büyük sorunlar yaşadığını dile getirdi. Rapora göre, yabancı işçiler ülkede çalışabilmek için kötü şartları kabul etmek zorunda kaldı.

Örgüt, FIFA’nın özellikle kötü uygulamalara sessiz kalmasını eleştirirken, yabancıların yaşadığı insan hakları ihlallerinin artması da bekleniyor.

Güzel oyunun kötü tarafı: Katar 2022 Dünya Kupası'nın istismarı isimli raporun İNGİLİZCE versiyonuna ulaşmak için LÜTFEN TIKLAYINIZ.