Bunlar, Washington Metrosunda Görmenizi İstemedikleri Uluslararası Af Örgütü Afişleri

Uluslararası Af Örgütü, Washington D.C.’nin her yerinde sergilenmek üzere hazırlanan afişlerle “Fırtına yaklaşıyor” uyarısında bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi’nin Washington Kent Geçiş Otoritesi (WMATA) tarafından reddedilen kampanya afişleri şehrin her yerinde sergilenecek. Dünya liderlerinden hesap sormak için tüm aktivistlere küresel insan hakları grubuyla bir araya gelme çağrısı yapılıyor.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’u gösteren afişler, “fırtına yaklaşıyor” uyarısında bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi İdari Direktörü Margaret Huang, konuya ilişkin “Washington’a bir mesaj iletmek istiyoruz – fırtına yaklaşıyor ve biz insan hakları için kararlı bir şekilde durmaya hazırız. Başkan Trump da dahil olmak üzere dünya liderleri bilmelidir ki, insan hakları yok sayıldığında Uluslararası Af Örgütü ve destekçileri sessiz kalmayacak. Tüm dünyada ve burada evimizde adaletsizliğe karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Afişler bu hafta LED video panelleri taşıyan bir kamyon ile sergilenecek. Kamyon, Washington D.C.’nin her yerinde dolaşarak önemli noktalarda duracak. Bu eylem Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi’nin lobi çalışmaları ile aynı zamana denk geliyor. 300’den fazla aktivist, mültecilerin korunması, silah şiddeti ve kadın hakları da dahil olmak üzere insan haklarıyla ilgili önemli konuları tartışmak için Amerikan Kongre Binası’nda Kongre üyeleriyle buluşacak.

Afişler, 22 Şubat Perşembe günü, Uluslararası Af Örgütü’nün dünyada insan haklarının durumuyla ilgili yıllık raporunun kurumun tarihinde ilk kez olarak ABD’de yayımlanması öncesi tanıtım amacıyla tasarlanmıştı. Rapor, nefret söylemi ile insan haklarını yok sayan politikaların liderler tarafından açıkça sürdürüldüğü “devlet destekli nefret” çağında, aktivizmin öneminin giderek arttığının altını çiziyor.

Ancak afişler, Washington Kent Geçiş Otoritesi’nin  konu odaklı reklamlara izin vermeyen politikasını ihlal ettikleri gerekçesiyle reddedildi. Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, uluslararası hukukla ilgili bir mesele olarak insan haklarına odaklanan bu afişlerin siyasi olduğunu kabul etmiyor.

“Savunuculuk afişlerine tam da onlara en çok gereksinim duyulan başkentimizde yer vermenin bu denli zor olması büyük bir talihsizlik. Washington Kent Geçiş Otoritesi’nin kararı bizi hayal kırıklığına uğrattı, ancak insan haklarını savunma mesajımızı hem ABD’de hem de tüm dünyada duyurmaya kararlıyız,” diyen Margaret Huang, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Afişlerimizin verdiği mesaj son derece basit: İnsanlardan insan haklarını savunma mücadelemize katılmalarını istiyor ki bu da siyasi veya tarafgir bir mesaj değildir ve olmamalıdır. Dünya liderleri vatandaşlarına hesap vermekle sorumludur ve temel insan haklarına saygı göstermelidir. Bunun görevleri olduğuna dikkat çekmek, tartışmalı bir konu haline gelmemelidir.”

Afişlere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

ARKA PLAN

Uluslararası Af Örgütü, dört haftalık bir kampanya yürütmeyi ön gördüğü afişleri 12 Şubat’ta Metro yetkililerine gönderdi. 16 Şubat’ta yetkililer, Uluslararası Af Örgütü’nün afişlerini reklam politikasındaki iki hükme atıfta bulunduğu bir kararla yayımlamayı reddetti. Atıfta bulunulan hükümlerden biri, “hakkında birbirinden farklı düşüncelerin mevcut olduğu bir konuyla ilgili kamuoyunu etkileme amacı taşıyan reklamlar yasaktır” diyor. Diğer hükümde ise “kamusal politikaları etkileme amacı taşıyan reklamlar yasaktır” ifadeleri yer alıyor.