Brazzaville Görüşmeleri Orta Afrika Cumhuriyeti'nde İşlenen Savaş Suçlarının Affedilmesini Sağlamamalı

Uluslararası Af Örgütü, 21-23 Temmuz'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Brazzaville'de gerçekleşecek Orta Afrika Ulusal Uzlaşma Görüşmeleri delegelerine çağrı yaparak, görüşmelerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve diğer insan hakları ihlalleri için cezasızlık ortamı oluşturmamasını güvence altına almalarını talep etti. Uluslararası hukuk uyarınca suç sayılan eylemlere karıştığından şüphe duyulanların bu forumu, ülkedeki cezasızlık kültürünü devam ettirmek için kullanmasına izin verilmemeli.

Uluslararası Af Örgütü Afrika Araştırmacısı, Savunuculuk ve Direktörü Netsanet Belay, "Brazzaville barış görüşmeleri, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve uluslararası hukuk uyarınca suç teşkil eden diğer eylemler için hesap verilebilirliğin Orta Afrika Cumhuriyeti'ne barışı getirecek her türlü konuşmanın merkezinde olduğunu güvence altına almalı. Bu suçları işlediğinden şüphe edilen bireylerin, hükümette cezasızlıktan yararlanabileceği pozisyonları güvence altına almak için bu konuşmaları kullanmasına izin verilmemeli" diye konuştu.

Aralarında anti-balaka ve Seleka liderleri de dahil olmak üzere bir dizi insanın Orta Afrika Cumhuriyeti Ulusal Uzlaşma görüşmelerine davet edildiği görülüyor. Uluslararası Af Örgütü, bu liderlerin bir kısmının uluslararası hukuk uyarınca suç sayılan eylemlere karıştığına dair güvenilir deliller edindi.

10 Temmuz'da yayımlanan "Orta Afrika Cumhuriyeti: Hesap Verilebilirlik Zamanı" adlı raporda Uluslararası Af Örgütü, ağır insan hakları ihlallerine karıştığından şüphe edilen anti-balaka ve Seleka silahlı gruplarının üyelerinin ve müttefiklerinin adlarını vermişti. Bunların arasında eski Cumhurbaşkanı François Bozizé ve Michel Djotodia, aralarında Levy Yakété'nin de olduğu anti-balaka koordinatörleri ve aralarında Nurettin Adam'ın da olduğu Séléka komutanları bulunuyor. Rapor, bu kişilere dava açmak için yeterli kanıt varsa kovuşturma ve soruşturma çağrısında bulunuyor.

11 Temmuz 2014'te Seleka kongresi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin kuzeyinde toplanarak eski Cumhurbaşkanı Michel Djotodia ve eski komutan ve Bakan Nurettin Adam'ı -sırasıyla- silahlı grubun Başkanı ve Başkan Yardımcısı olarak atadı. Bu iki kişinin adı, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdikleri insan hakları ihlalleri ve süre giden krize dahil olmaları sebebiyle Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda ve BM ve ABD'nin yaptırımlarında geçiyor.

Uluslararası Af Örgütü Orta Afrika geçici yetkililerine, aralarında Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) da olduğu uluslararası toplumun üyelerine, Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'ne çağrı yaparak Orta Afrika Cumhuriyeti'nde uluslararası hukuk uyarınca suç sayılan eylemler ve diğer ağır ihlaller ile insan hakları ihlalleri için hesap verilebilirliği güvence altına almanın, barış konuşmalarının merkezinde olmasını güvence altına almaların istedi. Uluslararası Af Örgütü cezasızlık devam ettiği sürece kalıcı bir barışın tesis edilemeyeceğine inanıyor.