BM, silahlı insansız hava araçlarına karşı uluslararası ölçekte harekete geçmeli

Uluslararası Af Örgütü bugün BM Genel Kurulu’nda yeni bir brifing sunarak silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) uluslararası insan hakları ve insani hukuka uygun bir şekilde kullanımını ve sevkini sağlayacak mekanizmaların oluşturulmasını talep edecek.

'Silah taşıyan insansız hava araçlarının kullanımı ve sevk edilmesi' başlıklı brifing, bu araçların tüm dünyada çok hızlı şekilde çoğalması ve yasadışı infazlar ile diğer hukuksuz öldürmelerde kullanılması üzerine hazırlandı.

Uluslararası Af Örgütü  “Silahlar Denetlensin” Kampanyacısı Rasha Abdul Rahim konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Son yıllarda, ABD ve Birleşik Krallık’ın da aralarında olduğu devletlerin SİHA kullanımı tedirgin edici seviyede büyüdü, ancak bu araçların hangi koşullarda mevzilendirildiği hala bir muamma.” Abdul Rahim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bildiğimiz bir şey varsa o da bu araçların kullanımının dünyanın tamamının bir savaş alanı olarak görülmesine olanak sağlayan bir durum yarattığı ve bu durumda tüm sivillerin zarar görme tehlikesinde olduğu. SİHA’lar, asgari denetim ve hesap verebilirlik ile hukuk dışı öldürmelerde kullanıldı. Bu, Yemen ve Afganistan gibi ülkelerdeki siviller için felaket sonuçlar yarattı.

Tüm devletleri, SİHA’ların kullanımını uluslararası insan hakları ve insani hukuka uygun hale getirmeye çağırıyoruz – hukuk dışı kullanım kural haline gelmemelidir.”

Uluslararası Af Örgütü brifinginin belirttiği ilkelerin ana hatları, BM üye devletlerinin, hesap verebilirlik, yaşam hakkının korunması ve gelecekte olası insan hakları ihlalleri ile istismarlarının engellenmesini güvence altına almak için bağlayıcı politikalar geliştirmelerine zemin sunuyor.

Uluslararası Af Örgütü tüm BM üye devletlerine şu adımları atma çağrısında bulunuyor:

SİHA kullanımlarının, uluslararası insan hakları hukuku da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun hale getirildiğini güvence altına almaları
•        SİHA kullanımında uyguladıkları yasal ve politika standartları ile kriterleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmeleri;
•        SİHA saldırıları sonucu hukuk dışı öldürmelerin ve/veya sivil kayıpların yaşandığını düşünmek için haklı gerekçelerin olduğu tüm vakaların etkin bir şekilde soruşturulmasını güvence altına almaları;
•        SİHA’ların sevk edilmesi ve SİHA kullanan diğer devletlerin askeri harekatlarına destek sağlanması üzerinde titiz denetimler uygulamaları;
•        Anlamlı denetim ve önlemlerin hayata geçirilmesi.

Brifingin sunumu, PAX ve BM Silahsızlanma Araştırmaları Enstitüsü’nün (UNIDIR) ev sahipliğinde, BM Genel Kurulu Birinci Konseyi’nin yan etkinliği olarak bugün gerçekleştirilecek.

Brifing, Birleşmiş Milletler New York Ofisi’nin 7 No’lu konferans salonunda, 13:15-14:30 saatleri arasında yapılacak.