BM: Çin, Myanmar’ın Arakanlı Müslümanlara yönelik zulmüne karşı alınan kararı bozmayı başaramadı

Uluslararası Af Örgütü Doğu Asya Direktörü Nicholas Bequelin bir açıklama yayımlayarak Myanmar’da Arakanlı Müslümanlar ve diğer azınlıkların durumu ile ilgili BM İnsan Hakları Konseyi’nin karar oylamasında Çin, Filipinler ve Burundi’nin aleyhte oy kullanmasına dair şunları söyledi:

“Bugün kabul edilen karar, Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde insanlığa karşı işlenen suçların çok ağır şekilde etkilediği yüz binlerce Arakanlı Müslümanla ilgili uluslararası toplumun ne kadar kaygı duyduğunu gösteriyor. Ne yazık ki Çin ve diğerleri bu karara karşı oy kullanarak yaşanan kriz hakkında dünya kamuoyuna ayak uyduramadıklarını ortaya koydu.

“Çin, Arakanlı Müslümanların hayatlarında gerçekten fark yaratabilecek diplomatik, insani ve ekonomik kaynaklara sahip. Fakat şu an uyguladığı taktikler, korkunç suçlara ilişkin cezasızlığın sürdürmesini sağlamaktan başka bir müdahele içermiyor.”

“Neyse ki aleyhine oy kullananlara rağmen karar geçti ve dünyanın tüm bölgelerinden devletler olumlu yönde katılım gösterdi. Myanmar yetkililerinin, özellikle de Myanmar’ın askeri liderliğinin Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet ve ayrımcılığa son vermesi ve BM İnceleme Misyonu ile insani yardım örgütleri ve bağımsız insan hakları gözlemcilerinin sınırsız erişimine izin vermesi için uluslararası toplum çabalarını büyük ölçüde artırmalıdır,” diyen Bequelin, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Tüm bunlar Arakanlı kadınları, erkekleri ve çocukları hedef alan zulümler için hesap verebilirliği sağlamanın ve yüz binlerce Arakanlı mültecinin gönüllü, güvenli ve insanlık onuruna yakışır biçimde Myanmar’a dönmesini güvence altına almanın zeminini oluşturmakta hayati önem taşıyor.”

Arka Plan

Aldığı kararla BM İnsan Hakları Konseyi, Myanmar’daki sistematik ve ağır insan hakları ihlallerini, özellikle de Arakan Eyaleti’nde Arakanlı Müslümanları hedef alan ihlalleri kınadı. Aleyhte oy kullanan üç devletin yanı sıra dokuz devlet çekimser, 33 devlet ise lehte oy kullandı.

Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlara yönelik planlı şiddet harekatı başlatmasından sonra yalnızca birkaç ay içinde 620.000’den fazla insan Bangladeş’e sığındı. Güvenlik güçleri tam olarak bilinemeyen sayıda kadın, erkek ve çocuğu öldürdü; kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz etti, mayınlar döşedi ve Arakanlı Müslümanların köylerini yaktı.

Myanmar’da kalan Arakanlı Müslümanlar insanlık dışı bir apartheid sistemine maruz kalıyor ve yaşamları, neredeyse tüm yönleriyle katı biçimde sınırlandırılıyor. Apartheid sistemini ortadan kaldırmak, Myanmar’ı terk etmeye zorlanan yüz binlerce Arakanlı Müslümanın ülkeye güvenli, gönüllü ve insanlık onuruna yakışır biçimde geri dönmesini güvence altına almak için hayati önem taşıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar güvenlik güçlerinin özellikle Kaçin ve kuzeyde bulunan Şan eyaletlerinde diğer etnik azınlıklara karşı işlediği geniş kapsamlı insan hakları ihlallerini de belgeledi. Yargısız infazlar ve diğer hukuk dışı öldürmeler, zorla kaybetmeler, keyfi gözaltılar ve işkence ile zorla çalıştırma da bu ihlaller arasında.