Birleşmiş Milletler, ABD Başkanı Trump’ın pervasız Kudüs politikasını kınadı

Uluslararası Af Örgütü’nün New York’ta bulunan BM Ofisi Başkanı Sherine Tadros bir açıklama yayımlayarak, ABD Başkanı Trump’ın Küdus’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını kınayan tasarının Birleşmiş Milletler tarafından onaylamasına ilişkin şunları söyledi:

“Küresel toplum, uluslararası iş birliğini pervasızca görmezden gelen Başkan Trump’ın kendisinin desteklenmesi için yaptığı tehditlerin etkisi altında kalmayacağına dair güçlü bir mesaj iletti.

“Bu, ABD’nin büyükelçiliğini nerede konumlandırmayı seçtiğinden daha kapsamlı bir konudur. Uluslararası toplum, ABD’nin Kudüs’ün hukuk dışı ilhakını meşrulaştırmasını defalarca kınadı. ABD bu ortak yaklaşımı reddederek Filistin halkının haklarını tamamıyla görmezden geliyor ve bölgede barışı sağlama çabalarına zarar veriyor,” diyen Tadros, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“ABD bu politikanın neden küresel toplum tarafından bu kadar geniş ölçekte itiraz gördüğünü düşünmelidir. ABD, barış sürecinde rol oynayan bir aktör olmak yerine gerilimi körüklüyor.”

Arka Plan

Uluslararası Af Örgütü geçen hafta ABD’nin birleşik Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ettiğini ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıklayan Başkan Donald Trump’ın açıklamasını “pervasız ve provokatif” olarak nitelendirerek kınadı. Ayrıca Uluslararası Af Örgütü, ABD’yi kınayan karar tasarısına destek verecek ülkeleri mali yardımları kesmekle tehdit eden Trump Yönetimi’ni de kınayan bir açıklama yayımladı.