Bangladeş’te İslami Liderin İnfazının Ardından Misillemeler Karşı Koruma Sağlayın

Uluslararası Af Örgütü bugün Abdülkadir Molla’nın infazının bir utanç olduğunu ve şimdi Bangladeş yetkililerinin misilleme saldırılarına yönelik halkın korunmasını güvence altına alması gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası Af Örgütü Bangladeş Araştırmacısı Abbas Faiz, “Abdülkadir Molla’nın infazı hiç gerçekleşmemeliydi. Ölüm cezası bir insan hakları ihlalidir ve diğer iddia edilen insan hakları ihlallerini cezalandırmak için kullanılmamalıdır. 

Ülke şu anda seçimler öncesi tırmanan gerginlik ve neredeyse hiç durmayan sokak protestoları ile iki ateş arasında. Hindu topluluğu saldırıların en şiddetli kısmını yaşarken Molla’nın infazı daha fazla şiddet olayının yaşanmasını tetikleyebilir” diye konuştu.

İslami muhalefet partisi Cemaat-i İslami’de önemli bir figür olan Molla’nın infazı Dakka’da gerçekleşti. Molla Şubat ayında, Bangladeş’in 1971’deki bağımsızlık savaşını soruşturan Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT) tarafından insanlığa karşı suçlardan ömür boyu hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Temyiz Mahkemesi Eylül ayında, yasadaki bir değişikliğin ardından hükümetten gelen bir taleple Molla’nın cezasını arttırdı. Bu durumda, Molla’nın uluslararası hukuk uyarınca temyize başvurma şansı kalmıyor.

Bu istikrarsız dönemde birçok insan, bunların arasında Hindu azınlıkları da var, misilleme saldırıları riski altında. ICT davaları ile ilgili insanlar saldırıya uğradı, bir ICT tanığı 6 Aralık’ta öldürüldü.

Faiz, “Önceki ICT kararının ardından Bangladeş’in azınlık Hindu topluluğu hedef haline gelmişti. Şu anda infaz gerçekleştirilmiş olduğu için onlar şiddete uğrama riski altında. Yetkililer, risk altındaki herkese, özellikle Hindulara, bu gergin dönemde ihtiyaçları olduğu anda koruma sağlanacağı güvence altına almalı. Bu yıl Hindulara yönelik şiddet olaylarında köyler yakılıp yıkıldı ve kimse adalet önüne çıkarılmadı. Bangladeş’te tüm siyasetçilerin, insan hakları ihlallerinden kaçınmaları ve Hindu topluluklarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu destekçilerine çok açık bir şekilde anlatması çok önemli” dedi.

Uluslararası Af Örgütü her durumda, işlenen suçun doğasından, suçu işleyenin suçlu, masum ya da diğer karakteristik özelliklerinden ya da infazı gerçekleştirecek olan ülkenin kullandığı yöntemden bağımsız bir şekilde hiçbir istisna olmaksızın ölüm cezasına karşı çıkar.