Bangladeş, Myanmar'daki şiddetten kaçan Arakanlı mültecileri korumalı

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar’da yaşanan çatışmalardan kaçan, çoğunluğu Müslüman Arakanlı azınlık grubuna mensup 18 bin kişinin güvende olabilmek için Bangladeş sınırını geçmesi üzerine bir açıklama yayımladı. Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Direktörü Biraj Patnaik tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bu insanlar çaresiz bir durumda güvende olabilecekleri bir yer arıyorlar. Arakan Eyaleti’ndeki insan hakları ihlalleri nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldılar ve bu durum yakın bir gelecekte de geri dönmelerini imkânsız kılıyor. Bangladeş yetkilileri kaçanlara kapılarını kapamamalıdır. Bu kişilerin sınırı güvenli bir şekilde geçebilmeleri için kapılarını açık tutmalı ve Arakanlılara ihtiyaç duydukları yardımı sunmalıdır.”

Arka Plan

Uluslararası Af Örgütü’nün Bangladeş’e yaptığı çağrı öncesinde Uluslararası Göç Örgütü, Myanmar’daki şiddet olayları üzerine 18 bin Arakanlının Bangladeş’e kaçtığını açıkladı.

Bu açıklamadan bir gün önce de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres’in Sözcüsü Stephane Dujarric, “Bangladeş’in onlarca yıl boyunca Myanmar’dan göç eden mültecilere kapısını açtığına dikkat çeken Genel Sekreter, yetkilileri şiddet olaylarından kaçan Arakanlıların güvende olabilmek için Bangladeş sınırını geçmelerine izin vermeye çağırıyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, geçen hafta yaptığı açıklamada da Myanmar hükümetine, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan önderliğindeki Arakan Danışma Komisyonu’nun tavsiyelerini uygulama çağrısında bulunarak, yetkililerden Arakan Eyaleti’nde uzun yıllardır süren ve sayısız insan hakları ihlallerine yol açan ayrımcılığa son vermek için somut adımlar atmalarını talep etmişti. Açıklamada Uluslararası Af Örgütü ayrıca, geçmişte meydana gelen şiddet olaylarına dikkat çekerek, Myanmar hükümetini, güvenlik güçleri tarafından halkın bir bölümüne yönelik yapılan missileme saldırılarına göz yumulmaması konusunda da uyarmıştı.