Bangladeş: 14 yıl hapisle karşı karşıya olan fotoğrafçı Şahidül Alam düşünce mahkumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü, Bangladeş’teki öğrenci protestolarıyla ilgili Facebook paylaşımları nedeniyle 7-14 yıl arası hapis cezasıyla karşı karşıya olan Bangladeşli fotoğrafçı ve açık sözlü sosyal aktivist Şahidül Alam’ın düşünce mahkumu olduğunu ilan etti ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Şahidül Alam, Bangladeş’te yol güvenliğinin artırılmasını talep eden öğrenci protestolarıyla ilgili Al-Jazeera’ya verdiği röportajdan kısa bir süre sonra Bangladeş’in Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri (BİT) Yasası’nın 57. Başlığı kapsamında suçlandı.

Dakka’daki yerel mahkeme, polise, Alam’ı yedi gün gözaltında tutma izni verdi. Dakka’daki polis nezarethaneleri, işkenceye, diğer zalimane ve insanlık dışı muameleye ve gözaltında ölüme yol açan hukuka aykırı güç kullanımıyla biliniyor. Şahidül Alam’ın mahkemeye çıktığında yürüyemiyor oluşu, gözaltında tutulduğu sırada işkence veya diğer kötü muameleye maruz kaldığına ilişkin kaygı yarattı.

UAÖ Güney Asya Direktör Yardımcısı Omar Waraich konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Şahidül Alam, yalnızca düşüncelerini barışçıl bir biçimde ifade ettiği için gözaltına alınan bir düşünce mahkumudur. Cezaevinde maruz kaldığı muameleden ve mahkemeye katıldığı esnadaki durumundan endişeliyiz” dedi.

“Dünyanın her yerinden gazeteciler, Alam’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Bangladeş hakkındaki kanaatler, Alam’a uyguladığı muameleye göre şekillenecektir” diyen Waraich, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bangladeş hükümetinin son zamanlardaki protestolara verdiği tepki küresel ölçekte endişe yarattı. Barışçıl genç öğrencilere ve protestoları haber yapan gazetecilere uygulanan şiddet, ülkenin itibarını yerle bir etti.”

“Devlet, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını bastırmamalı, tam tersine korumalıdır.”

Şahidül Alam, Al-Jazeera English haber kanalına röportaj verdikten kısa bir süre sonra 5 Ağustos Pazar günü Facebook’taki eleştirel paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı.

Bangladeş’te devam eden öğrenci protestolarının fotoğraflarını çeken ve Facebook Live üzerinden yayınlayan Alam, protestolardan söz ettiği röportajda hükümetin sert müdahalesini eleştirmişti. O gün sabah erken saatlerde, koruyucu başlıklar giymiş, ellerinde palalar ve demir sopalar olan sivil giyimli erkekler, çoğunlukla barışçıl bir biçimde gerçekleştirilen protestoları haber yapan yerel medya mensubu beş foto muhabirine ve gazeteciye saldırdı.

BİT Yasasının 57.Başlığı, en az yedi yıl, en fazla ise 14 yıl hapis cezası ön görüyor. Söz konusu yasa, ifade özgürlüğüne dair uluslararası standartların çok altında ve muhalifleri susturmak için kullanılıyor.

Şahidül Alam, hızla giden bir otobüsün durakta bekleyen iki öğrencinin ölümüne ve diğer 13 öğrencinin yaralanmasına yol açtığı olay sonrasında, yolların daha güvenli yapılması talebiyle düzenlenen öğrenci protestoları kapsamında suçlanıyor. Çoğunlukla barışçıl biçimde gerçekleştirilen protestolara polis, biber gazı ve plastik mermi de dahil olmak üzere aşırı güç kullanımıyla karşılık verdi. İki yüzden fazla öğrenci yaralandı.

Çoğunluğu 18 yaşından küçük lise ve üniversite öğrencilerinin yol güvenliği talep eden hareketi, Bangladeş halkından büyük bir takdir ve dayanışma gördü. Başlarda barışçıl bir biçimde gerçekleştirilen protestolar, koruyucu başlık takan, ellerinde palalar ve demir sopalar taşıyan sivil giyimli erkeklerin çocuklara ve olayları haber yapan gazetecilere saldırmaya başlamasıyla birlikte şiddetli bir hal aldı.

Gözaltı

Şahidül Alam, 5 Ağustos 2018 Pazar günü akşam saat 10:00’dan sonra Dakka’ya bağlı Danmondi’deki evine gelen sivil giyimli bir grup erkek tarafından götürüldü. Apartmanın güvenlik görevlileri ile diğer görgü tanıklarının ifadelerine göre Dedektif Şube’den geldiklerini iddia eden erkekler yukarı çıktı, Alam’ı aşağı indirdi ve orada bekleyen bir otomobile binmeye zorladı.

Grup, apartmandaki kapalı devre kamera sistemini bantla kapattı ve girişlerini gösteren sistem kaydını alıp götürdü. Güvenlik görevlileri tartaklandı ve kapalı bir yere kilitlendi. O sırada yan dairede bulunan Şahidül Alam’ın eşi, çığlık atan Alam’ın sesini duyarak hızla aşağı indi, fakat Alam’ın bindirildiği otomobil ile dışarıda bekleyen diğer iki otomobil hızla uzaklaştı.

Uluslararası Af Örgütü, Şahidül Alam’ın serbest bırakılması için Acil Eylem başlattı.