Azerbaycan: Avukatların mahkemelere katılması engellenerek adalete yeni bir darbe vuruluyor

Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklama yayımlayarak, Azerbaycan’da insan hakları avukatlarının mahkemelere katılmalarını tamamıyla engellemeyi amaçlayan yeni düzenlemenin ülkedeki adalete büyük bir darbe vurduğunu söyledi.

Medeni ve İdari Usul Kanunu’nda yapılan ve bugün yürürlüğe giren değişiklikler, Azerbaycan Barolar Birliği (Avukatlar Birliği) üyesi olmayan avukatları mahkemelere katılmaktan men ediyor. İnsan hakları avukatlarının tacize uğradığı ve barodan ihraç edildiği, Azerbaycan Barolar Birliği’nin bağımsızlığının ise son yıllarda ciddi şekilde zayıflatıldığı ülkede yapılan bu yasa değişikliği, hükümetin avukatların çalışmasını engelleme ve Azerbaycan’da adil yargılama hakkını daha da yıpratmaya yönelik sınırlayıcı önlemlerinin sonuncusu niteliğinde.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktör Yardımcısı Denis Krivosheev, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Azerbaycan, haklardan mahrumiyet uçurumunda giderek dibe batıyor ve bu yeni düzenleme adalete büyük bir darbe daha vuruyor. Sosyal medyadabile yetkililere yönelik yapılan zararsız eleştiriler cezaevine konulmada kestirme yol haline gelmişken, adil yargılamaya dair en küçük bir olasılıktan söz etmek artık her zamankinden daha zor.” Krivoshev, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İfade özgürlüğü ihlalleri ve işkenceye dair mahkemedeki yetkililere karşı koyma cesareti gösteren az sayıda avukat zaten devamlı olarak tacize uğruyor ve barodan ihraç ediliyor. Fakat Azerbaycan yetkilileri, şimdi de bu cesur ve önde gelen insan hakları savunucularını mahkemelerin dışında bırakmak için yeni bir numara yaparak, adalet için kalan son umutları da etkin biçimde yok ediyor.”