Arjantin: Senatörler kürtajın yasallaşmasını reddederek tarihi bir fırsatı harcadılar

Uluslararası Af Örgütü bugün yaptığı açıklamada Arjantin Senatosunun, ilk 14 hafta içerisinde olmak kaydı ile gönüllü şekilde hamileliği sonlandırmayı yasallaştıran yasa teklifini reddetmesinin, kadınların, kız çocuklarının ve hamile kalabilecek herkesin insan hakları için tarihi bir fırsatı kaybetmek anlamına geldiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Arjantin Direktörü Marela Belski “Arjantin’deki yasa yapıcılar, bugün cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakları için mücadele eden yüzlerce, binlerce kadın ve kız çocuğuna sırtını çevirmeyi tercih etti. Bu yasaya karşı ve çekimser oy kullanan senatörler, kadınları, kız çocuklarını ve hamile kalabilecek herkesi gizli ve güvensiz şekilde kürtaja zorlayan bir sistemi onayladılar.” dedi.

Belski sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu karar kadınların, kız çocuklarının ve hamile kalabilecek herkesin içine sürüklenebileceği bir şiddet döngüsünün devamlılığını sağlıyor. Yürütme organları bir tartışma açarak bir mesaj iletti ancak yasama organları bu fırsatı geri ittiler.”

Arjantin’de şu anda uygulanan sistem (kadının sağlığını tehdit eden ya da tecavüz sonrası hamilelikler dışında kürtaj hakkını kullanan kadınları suçlu gösteren) geçtiğimiz 30 yıl içerisinde 3000’den fazla Arjantinli kadının ölümüne neden oldu ve her yıl 49000 kadının hayatını ve sağlığını riske atıyor.

Uluslararası Af Örgütü Amerika Ülkeleri Direktörü Erika Guevara-Rosas ise konuyla ilgili olarak: “Uluslararası toplum, Arjantin’e kadın ve kız çocuklarının haklarını ihlal eden sistemi sonlandırmaları gerektiğine dair defalarca çağrıda bulundu. Arjantin, bulunduğu bölgede Uruguay ve Mexico City’nin ardından bir örnek olma fırsatını çöpe attı. Bu geriye doğru atılmış, kabul edilemez bir adımdır.” dedi.

Arjantin’de önümüzdeki yılın parlamenter dönemi başlayana kadar, bu konunun yeninden tartışmaya açılma şansı bulunmamakta.