Afganistan: Televizyon kanalına gerçekleştirilen ölümcül saldırı korkunç bir suçtur

Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Yardımcı Direktörü Omar Waraich bir açıklama yayımlayarak Kabil’de Peştuca dilinde yayın yapan -BBC ortağı- Samsat televizyonuna silahlı kişilerin gerçekleştirdiği saldırı hakkında şunları söyledi.

“Samsat TV’ye yapılan saldırı, gazetecilerin meşru faaliyetleri nedeniyle Afganistan’da yüz yüze geldiği tehlikeleri trajik şekilde ortaya koyan korkunç bir suçtur. Afganistan yetkilileri ülkenin medya çalışanlarının işlerini özgürce ve korku duymaksızın yapabilmelerini sağlamak ve onları korumak için elinden geleni yapmalıdır. Sorumlular, ölüm cezasına başvurulmaksızın adil yargılamalar ile adalet önüne çıkarılmalıdır. Gazetecilere yapılan saldırılarda cezasızlığa son verilmelidir.

“Bu son saldırı aynı zamanda Kabil’in ülkenin en tehlikeli yerlerinden biri olmayı sürdürdüğüne ilişkin üzücü gerçeğin altını çiziyor. Ülkelerindeki sığınmacıları Afganistan’a zorla geri göndermeye devam eden Avrupa ülkeleri, bu gerçekle yüzleşerek Afganistan ve özellikle ülkenin başkentinin güvenli olduğu yalanından vazgeçmelidir. Avrupa, sığınmacıları Afganistan’a geri göndererek tehlike altına girmelerine neden oluyorlar.”