ABD: Arkansas’da Hakim Planlanan İnfazları Durdurdu

Pulaski Bölgesi hâkimi bu ay içerisinde Arkansas eyaletinde zehirli enjeksiyon ile gerçekleşmesi planlanan beş infazı durdurdu. Eyalet yönetimi kararı temyize götürmeyi planlıyor.

Arkansas eyaleti infazlarda kullanılacak olan zehirli enjeksiyon malzemesinin bu ayın sonunda kullanım süresinin dolması nedeniyle sekiz infazın ay sonunda kadar 10 günlük süre zarfında gerçekleştirilmesini planlamıştı. İnfazların üçü, enjeksiyon ilacının son kullanım tarihinin ilerisinde bir zamana planlanmıştı. İki infazın ise yarın gerçekleştirilmesi düşünülüyordu. Mahkeme kararı, Arkansas Yüksek Mahkemesi’nin Stacey Johnson’un, savunması için daha fazla DNA testi yapılabileceği gerekçesiyle infazının ertelemesinin hemen ardından verildi.

Uluslararası Af Örgütü ABD Kampanyacısı James Clark infazların geçici durdurulmasına dair şu açıklamalarda bulundu:

“Bu mahkeme kararı bir kez daha geçici bir rahatlama sağlasa da, Arkansas insan haklarına saygı duymayarak mahkumları ölüme göndermek konusunda aceleci davranmaya devam ediyor. Bu ölümcül infaz dalgası, Birleşik Devletler’de ölüm cezası uygulamasının azalışına yönelik gidişatın tam tersi. Zehirli enjeksiyon ilaçlarının kullanım sürelerinin dolması şoke edici düzeyde bir duyarsızlığa işaret ediyor, ancak tüm ölüm cezası kararları kalıcı olarak hafifletilmeli. İnsan haklarına değer veren bir ülkede ölüm cezasına yer yoktur.”

Nisan aynın başında Uluslararası Af Örgütü Tarafından yayımlanan rapor, ABD’nin 2006’dan bu yana ilk, 1991’den bu yana ikinci kez en fazla infaz gerçekleştiren ilk 5 ülke arasında olmadığını gösterdi. 2016 yılında gerçekleşen infaz sayısı (20) 1991’den bu yana ABD’de gerçekleştirilen en düşük infaz sayısı. 2009’dan bu yana, her yıl gerçekleştirilen infaz sayısında (2012 yılında aynı sayıda infaz gerçekleşmesi istisnası dışında) düşüş gözleniyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün 11 Nisan 2017 tarihinde yayımladığı 2016 yılı 'Ölüm Cezası' raporuna ulaşmak için tıklayınız.