AB, Libya'daki mülteci ve göçmenlerin korkunç ihlallere uğrama riskini körüklüyor 

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği'nin göç konusunda Libya ile daha yakından işbirliği yapma planlarını yayımladığı bir açıklamayla eleştirdi. Yapılan açıklamada, "Bu planların, kötü muameleye uğrayan ve süresiz alıkonulan binlerce mülteci ve sığınmacının korkunç koşullarını yaygınlaşma riskini körüklüyor " denildi. 

Geçen ay Avrupa Birliği, Akdeniz'de kaçakçılıkla mücadele etmeyi hedefleyen 'Sophia Operasyonu'nin faaliyetlerini genişletme planlarını duyurmuştu. Yeni Libya hükümetinin talebi üzerine AB plan dahilinde, bu görevin kapasitesini arttıracak, Libya Sahil Güvenliği ile bilgi paylaşımına gidecek.  

Uluslararası Af Örgütü, Mayıs 2016'da Sicilya ve Puglia'daki ziyaretleri kapsamında elde ettiği ifadelerin, Libya Sahil Güvenliği tarafından gerçekleştirilen ve ülkedeki alıkonma merkezlerindeki ihlalleri ortaya koyduğunu açıkladı.  

Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, bahsi geçen yerlerdeki 90 mülteci ile konuştuklarını, bunlardan en az 20'sinin Libya Sahil Koruma personelinin kendilerine silahla ateş açtığı ve dövdüğü, diğer mültecilerin ise Libya’daki tutuklu evlerinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı yönünde ifade verdiklerini bildirdi. Örgüt, Libya Sahil Güvenliği’nin bir keresinde batmakta olan ve içinde 120 kadar mültecinin bulunduğu bir tekneyi kurtarmadığı, zor durumdaki mültecilere yardım elini uzatmadığı suçlamasını da yöneltti. 

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Geçici Direktörü Magdalena Mughrabi, "Avrupa, doğrudan ya da dolaylı olarak bu şok edici insan hakları ihlalleri ile sonuçlanacaksa, Libya ile göç hususunda bir işbirliği mutabakatına varmayı aklından bile geçirmemelidir" dedi.  

Mughrabi sözlerine şöyle devam etti: "AB'den gelecek herhangi bir desteğin Libya'daki yabancı uyruklulara yönelik korkunç insan hakları ihlallerini cesaretlendirmemesi çok önemlidir."  

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun 7 Haziran'da yaptığı açıklamada, göç yönetimi hususunda üçüncü ülkelerle işbirliği ve ortaklığı geliştirme planlarına ve bu plan kapsamında Libya'nın öncelikli ülkelerden biri olduğu duyurusuna yer verildi.   

Açıklamada, 2014'te yeniden patlak veren silahlı çatışmalar nedeniyle Libya'da şiddet ve hukuksuzluğun yayıldığı, ancak Eritre, Etiyopya, Gambia, Nijerya, Somali gibi ağırlıklı olarak Sahraaltı Afrika ülkelerindeki savaştan, zulümden ve aşırı yoksulluktan kaçan yüzbinlerce mülteci ve göçmenin Libya'dan Avrupa'ya ulaşma hayali taşıdığına yer verildi.    

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre sadece bu yılın ilk beş ayında İtalya'ya geçmeye çalışan 2100'den fazla kişinin tehlikeli deniz yollarında hayatını kaybettiği bilgisine yer verilirken, bu yolculuklar kapsamında 49 binden fazla kişinin Avrupalı donanma kuvvetleri, STK'lar ve ticari gemiler tarafından kurtarıldığı vurgulandı.  

Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, görüşme yapılan mülteci ve göçmenlerin ifadelerine ve uğradığı ihlallere yer verirken, AB'nin mültecileri sınırlı tutma hedefine yönelik Libya ile planladığı işbirliğini gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. 

Açıklamada son olarak, AB'nin Libya ile sıkı işbirliğine girme planlarının Libya'yı insan hakları ihlallerinde daha da cesaretlendireceği ifadesine yer verildi.  

AÇIKLAMANIN TAM METNİNE ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.