Mısır'da mahkumların affedilmesi BM'de kimseyi kandırmamalı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bugün gerçekleşecek konuşması öncesi Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Uluslararası kamuoyu Sisi'nin sahte reformlarına ve boş vaatlerine kanmamalıdır" denildi.

Kamuoyunda geniş yankı bulan mahkum afları henüz tam olarak uygulanmış değil. İki El Cezire gazetecisi olan Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed ile birkaç tanınmış aktivist 23 Eylül'de serbest bırakılanlar arasındayken, yedi aktivistin geçen hafta affedilmiş olmasına rağmen tutukluluğu devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Said Boumedouha, "Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi tarafından affedilenlerin çoğu hiçbir zaman demir parmaklıklar ardında yer almamalıydı, çünkü bu kişiler ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını kullanıyorlardı" dedi.

Boumedouha sözlerine şöyle devam etti: "Mısır yetkilileri, siyasi bir çare olarak veya korkunç insan hakları siciline yönelik uluslararası eleştirileri savmak ihtiyacı duyduğunda salıvererek, siyasi mahkumları bir pazarlık kozu gibi tutuyor. Uluslararası kamuoyu son afları nedeniyle Sisi ve Mısır hükümetinin oltasına gelmemelidir" dedi.