Türkiye'nin Suriye Sınır Geçişlerini Kapatması Hayatları Riske Atıyor

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerinin, Suriye ve Irak'ta gerçekleşen insan hakları ihlallerinden ve çatışmadan kaçanlara sınırlarını açık tutması gerektiğini söyledi.

Türkiye, kendisine İslam Devleti diyen silahlı grubun ilerleyişinden kaçan 130.000 Kürt'ün ülkeye gelmesi ile sonuçlanan göçün ardından, Suriye ile olan sınır geçişlerinin bazılarını kapatmaya başladı.

Uluslararası Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Şerif El Seyid-Ali, "Son yaşanan mülteci akını, Türkiye'nin daha şimdiden zorlanan kaynaklarının üzerine şüphesiz daha fazla yük bindiriyor. Fakat bu, savaşın dehşetinden kaçan herhangi birine güvenli bir sığınma sağlamayı reddetmeye mazeret olarak kullanılamaz. Güvenlik arayışı içinde her gün daha fazla umutsuz mülteci gelirken, uluslararası toplumun Türkiye ve Suriye'ye komşu ülkelere, daha fazla acı çekilmesini engellemek için desteğini güçlendirmesi hayati önem taşıyor" diye konuştu.

Bu hafta öncesine kadar zaten Suriye'den gelen bir milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, bu krizle büyük ölçüde kendi kendine başa çıkması için yalnız bırakıldı.

Seyid-Ali, "Dünya liderleri kendisine İslam Devleti diye silahlı grubun Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği zulümleri kınama konusunda hızlı davrandı. Şimdi bu silahlı gruptan kaçanlara yardım etme zamanı" dedi.

Uluslararası Af Örgütü devletlerden gelecek hafta Cenevre'de gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Yürütme Komitesi'nde (ExCom) bir araya gelerek, birlikte bu küresel krize çözüm bulmalarını talep ediyor.

Seyid-Ali "Suriye ve Irak da dahil olmak üzere, Orta Doğu'daki yerinden edilme krizine kapsamlı bir şekilde çözüm bulmalıyız. Bu çözümde, insani yardım, ev sahipliği yapan ülkelere mültecilerin eğitim, sağlık ve barınma ihtiyaçları ile başa çıkmalaraı için bir yardım planı ve son yıllarda gelmiş olan on binlerce mültecinin yeniden yerleştirilmesi de yer almalı" dedi.

Suriye'deki çatışma dünyadaki en büyük zorla yerinden edilme krizi ile sonuçlandı. Şu anda Suriyeli 3.3 milyondan fazla mülteci var ve çoğunluğu Suriye'nin komşu ülkelerine sığındı. Bunun yanında, 6.5 milyon kişi ise Suriye'nin sınırları içinde yerinden edilmiş durumda.