• Haberler

“Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi

Türkiye’nin güneydoğusu ve Suriye’nin kuzeyinde korkunç yıkımlara ve can kayıplarına neden olan Şubat depremlerinin birinci yılında Uluslararası Af Örgütü yaşanan insan hakları ihlallerinin ele alındığı sergi ve söyleşi düzenledi.

Sergi kapsamında Emirkan Cörüt, Kazım Kızıl, Mertcan Bükülmez ve Özcan Yaman’ın depremin ardından bölge halkının yaşadıklarını yansıttıkları fotoğrafları yer aldı.

Söyleşi, Uluslararası Af Örgütü’nden Damla Kuru’nun moderatörlüğünde, “Eğer Tayfun Kahraman ve Can Atalay şu anda özgürlüklerinden mahrum bırakılmasalardı, topluma ve bizlere bu konuda değerli katkılarını sunacaklardı. Onların ismini anmadan başlamak istemedim.” sözleri ile başladı.

Şubat depremlerine insan hakları temelli bir yaklaşım

İlk oturum, Şubat depremlerinin siyasi boyutunun ve beklenen İstanbul depremi üzerinden İstanbul’da siyasi kentleşmenin ele alındığı Prof. Dr. Tarık Şengül’ün konuşması ile başladı. Ardından, Türkiye Yerel STK İnsani Forumu’ndan Didem Kalafat, depremler sonrası Hatay’daki genel durumu ve bölge halkının temel haklarına erişimde yaşadığı engelleri aktardı. Birinci oturum, Uluslararası Af Örgütü’nden Ruhat Sena Akşener’in afetlerde insan haklarının korunmasına yönelik konuşması ile sona verdi.

Aranın ardından ikinci oturum, Lubunya Deprem Dayanışması’ndan Umut Parlak’ın konuşması ile başladı. Parlak, Şubat depremleri sonrası LGBTİ+’ların ve seks işçilerinin arama kurtarma çalışmalarından barınma alanlarına yaşadıkları ayrımcılığı ve yerinden edilme sonucunda maruz kaldıkları hak ihlallerini anlattı. Sonrasında, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Kübra Karagöz bu süreçte kadınların yaşadıklarını, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığı ve şiddeti ve afet müdahalelerinde maruz kaldıkları hak ihlallerine ilişkin deneyimlerini paylaştı. Afet Çocuk Koordinasyonu’ndan Hatice Kapusuz ise, deprem sonrasında çocuklar özelindeki durumu, kayıp çocukları ve çocuk hakları temelli afet müdahalelerinin nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgileri paylaştı.

İkinci oturum aranın ardından Uluslararası Af Örgütü’nden Deniz Akdeniz Belovacıklı’nın konuşması ile devam etti. Belovacıklı, deprem sonrası barınmadan bakım verenlere yönelik desteğe kadar engellilere yönelik afet müdahalelerindeki eksikliği ve bunun yarattığı sonuçları aktardı. Göç Araştırmaları Derneği’nden Didem Danış ise, deprem sonrasında sığınmacılar başta olmak üzere yerinden edilme süreçlerini ve yerinden edilenlerin maruz kaldığı hak ihlallerini anlattı. Oturum, Hatay Barosu Başkanı Av. Cihat Açıkalın’ın deprem sonrası hukuki sürece dair bilgilendirmesi ile sona erdi.

Şubat depremleri sonrasında yapılanların ve yapılmayanların çok boyutlu bir şekilde ele alındığı söyleşi Damla Kuru’nun kapanış konuşması ile sona erdi.