• Haberler

Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli

“Herhangi bir zamanda, ifade özgürlüğüne yönelik her türlü müdahale mutlaka gerekli, orantılı ve tamamen hukuka uygun olmalıdır. Buna insanları temel hakları olan barışçıl protesto haklarını kullanmaktan uzaklaştırarak caydırıcı bir etki yaratan açıklamalar yapmamak da dahildir."

Uluslararası Af Örgütü Birleşik Krallık Şubesi Direktörü Sacha Deshmukh, bu hafta sonu planlanan bir yürüyüşün yasaklanması için birtakım girişimlerde bulunulduğu tartışmaları üzerine bir açıklama yayımladı. Deshmukh açıklamasında şunları kaydetti:

“Polis bu hafta sonu planlanan yürüyüşün yasaklanması için yapılan siyasi baskılara boyun eğmemelidir.”

“Polisin barışçıl protestoları kolaylaştırma görevi var. Gazze ve İsrail’de tüm tarafların ateşkes yapması çağrısıyla bu hafta sonu gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüşün yasaklanması için polise önemli ölçüde siyasi baskı yapılıyor olmasından son derece kaygılıyız.”

“Protestoyu düzenleyenler Cenotaph'tan oldukça uzakta ve iki dakikalık saygı duruşundan çok daha geç bir saatte yürüyeceklerini zaten doğruladılar. Protestonun ‘hakarete’ neden olacağı iddiası tamamen boş laftır.”

“İçişleri Bakanı’nın, genellikle aileler, yaşlılar ve çeşitli topluluklardan insanların katıldığı, acilen ateşkes çağrısı yapan büyük ölçüde barışçıl protestoları tanımlayışı korkunçtur, distopik bir hakikat çarpıtmasıdır.”

“Herhangi bir zamanda, ifade özgürlüğüne yönelik her türlü müdahale mutlaka gerekli, orantılı ve tamamen hukuka uygun olmalıdır. Buna insanları temel hakları olan barışçıl protesto haklarını kullanmaktan uzaklaştırarak caydırıcı bir etki yaratan açıklamalar yapmamak da dahildir” diyen Sacha Deshmukh sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Polisi, hükümetten gelen ve meşru olmayan baskılara boyun eğmemeye ve insanların Gazze ve İsrail’de hızla tırmanan krizle ilgili endişelerini barışçıl biçimde ifade etmelerine izin vermeye çağırıyoruz. Özgür ve adil toplumun işareti budur.”