İran: Yedi gazeteci ve aktivistin hapis ve kırbaç cezasına mahkum edilmesi utanç verici bir adaletsizliktir

İran Devrim Mahkemesi, 7 Eylül’de, ulusal güvenlikle bağlantılı mesnetsiz suçlamalarla yargılanan dört gazeteci ile üç işçi hakları aktivistini 6 ila 18 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum etti. Yargılanan kişilerden birine ayrıca 74 kırbaç cezası verildi. Yargılama sonrasında bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther şunları söyledi:

“İran’ın aşırı sert adalet sisteminde verilen cezaların yalnızca sonuncusu olan bu korkunç cezalar, yetkililerin gazeteciler ile işçilerin haklarını tamamen hiçe saydığını gösteriyor.”

“Söz konusu kişiler açıkça insan haklarını savundukları ve insan hakları ihlallerini kamuoyuna duyurdukları için hedef alındı ve cezalandırıldı. Bu utanç verici adaletsizlikten geri dönülmelidir. İran yetkililerine, yedi kişiye verilen haksız kararları ve zalimane cezaları bozma ve bu kişileri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz” diyen Luther, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“AB devletleri de dahil olmak üzere İran’la diyaloğunu sürdüren uluslararası toplum daha fazla çaba göstererek, İran yetkililerinden gazetecileri ve insan hakları savunucularını hedef almaya son vermelerini ve İran sivil toplumundan geriye kalan bir avuç insana giderek daha sert baskılar uygulamaktan vazgeçmelerini talep etmelidir.”

Arka Plan

Basında yer alan haberlere göre, Tahran 28 No’lu Devrim Mahkemesi, geçen yıl işçi hakları için düzenlenen barışçıl protestolara katıldıkları veya protestoları belgeleyerek kamuoyuna duyurdukları için tutuklanan yedi kişi hakkındaki kararını açıkladı.

Yedi kişi arasında, geçen yıl Huzistan eyaletindeki Haft Tappeh şeker fabrikası işçilerinin ücretlerinin ödenmemesine karşı düzenlenen protestolara katıldıkları ve Kasım 2018’de ilk kez gözaltına alındıktan sonra işkence gördüklerini açıkladıkları için yıl içinde defalarca tutuklanan işçi hakları aktivistleri İsmail Bakşi ve Sepideh Kolian da bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ismail Bakşive Sepideh Kolian’ın serbest bırakılması için başlattığı acil eyleme ulaşmak için tıklayın.

Mahkeme, İsmail Bakşi’yi “yalan yaymak,” “Dini Lidere hakaret etmek” ve “ulusal güvenliğe karşı suç işleme amacıyla toplanmak ve işbirliği yapmak” da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla toplamda 13 buçuk yıl hapis ve 74 kırbaç cezasına mahkum etti.  Sepideh Kolian, gazeteciler Amir Hüseyin Muhammedi Fard, Sanaz Allahyari ve Asal Muhammedi ile Amir Amirgoli, işçi hakları gibi sosyal adalet konularında haber yapan Gam isimli gazetedeki çalışmalarından ötürü “ulusal güvenliğe zarar verme amacıyla bir gruba üye olmak,” “sistem karşıtı propaganda yaymak” ve “yalan yaymak” da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla 18’er yıl hapis cezasına mahkum edildi. 

İran’ın ceza infaz hükümlerine göre üç veya daha fazla suçtan mahkum edilen kişilerin, bu suçlardan en ağırına verilen tek başına en uzun süreli cezayı cezaevinde geçirmesi gerekiyor. Buna göre yedi kişinin her birinin yedi yıl cezaevinde kalması gerekiyor. İsmail Bakşi’ye verilen kırbaç cezasının da aynı hüküm gereğince uygulanmaması bekleniyor.

Mahkeme, işçi hakları aktivisti Muhammed Hanifar’ı da “sistem karşıtı propaganda yaymak” ve “ulusal güvenliğe karşı suç işleme amacıyla toplanmak ve işbirliği yapmak” suçlamalarıyla altı yıl hapis cezasına mahkum etti.