Çin: ABD’li gazetecilerin ülkeden çıkarılması, koronavirüs salgını sürerken bilgiye erişimi daha da sınırlandırıyor

Çin hükümeti, New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post gazetelerinde çalışan ABD’li gazetecilerden basın kartlarını 10 gün içinde teslim etmelerini istedi. Oysa gazetecilerin kartlarının süresi 2020 sonuna kadardı. Hükümet ayrıca, bu kişilerin anakara Çin’de, Hong Kong’da ve Makao’da gazetecilik yapmalarının yasaklanacağını duyurdu.

Yetkililer, Amerika’nın Sesi (Voice of America), Time dergisi ve diğer üç medya kuruluşundan Çin’deki faaliyetleriyle ilgili ayrıntılı bilgi istedi.

Çin’deki önemli üç ABD gazetesinin muhabirlerinin ülkeden çıkarılması üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Doğu ve Güneydoğu Asya Bölgesel Direktör Yardımcısı Joshua Rosenzweig şunları söyledi:

“İfade özgürlüğüne yönelik bu utanç verici saldırı, Sincan’dan Hong Kong’a kadar Çin’in dört bir yanındaki insan hakları ihlalleri gerçeğini ortaya çıkaran gazetecileri hedef alıyor. Bu gazeteler, Vuhan’da ortaya çıkan yeni koronavirüs salgınıyla ilgili derinlemesine araştırmalar yapan yayınlar arasındadır.”

“Pekin ile Washington arasındaki kısas yarışının son zamanlarda şiddetlenmesi, Çin’den doğru ve bağımsız bilgi akışının büyük ölçüde kesilmesi tehlikesi taşıyor. Tüm dünyanın virüsten kaynaklanan yıkımla mücadele etmek için iş birliği yapması gereken bir dönemde bu gazetecilerin sürgün edilmesi hem dünyada hem de Çin’de halk sağlığı açısından vahim sonuçlar yaratabilir.”

“Söz konusu gazetecilerin Hong Kong ve Makao’da çalışma haklarının da sebepsiz yere ellerinden alınması bilhassa kaygı vericidir. Böyle bir karar, Hong Kong ve Makao hükümetlerine bırakılmalıydı. Bu durum, ilgili bölgelerin sözde özerkliğinin ve ‘tek ülke, iki sistem’ adı altında tanınan özgürlüklerin giderek zayıfladığını gösteren örneklerden biridir.”

Rosenzweig, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hong Kong hükümeti, bu duyurunun Temel Yasa gereğince sahip olduğu özerklik statüsü açısından ne anlama geldiğini  derhal açıklamalıdır.”

Çin Dışişleri Bakanı, bu kararın, ABD’deki “Çin merkezli medya kuruluşlarına getirilen haksız sınırlandırmalara” karşılık alındığını söyledi. ABD hükümeti 2 Mart’ta Çin’in resmi haber ajansları olan Xinhua Haber Ajansı, Çin Uluslararası Radyosu, Çin Günlük Dağıtım Şirketi ve Çin Küresel Televizyon Ağı’nın ABD’de çalışan Çinli personelin sayısını azaltmalarını istemişti.

Uluslararası Af Örgütü tüm ülkelere, basına yapılan baskı ve sınırlandırmalara son verme çağrısı yapıyor.