• Haberler

Avrupa: İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprakları’nda gerilim artarken protesto hakkı korunmalı

“Devletler insanların üzüntülerini, kaygılarını ve dayanışmalarını barışçıl biçimde ifade edebilmelerini sağlamak konusunda yasal yükümlülüğe sahiptir. Hafta sonu çok sayıda protesto planlanırken Avrupa genelinde yetkilileri herkesin kendisini ifade etme ve barışçıl biçimde toplanma haklarını korumaya ve kolaylaştırmaya çağırıyoruz.”

Avrupa’da birçok yetkilinin Filistinlilerin insan haklarını savunan protestolara artan yasaklarlar getirmesi hakkında bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Araştırmalar Direktör Yardımcısı Esther Major şunları kaydetti:

“İsrail’in Gazze’deki bombardımanları ve yasadışı ablukasının feci sonuçları anlaşılır şekilde Avrupa’da birçok insanı Filistinlilerin hakları için protesto düzenlemeye itti. Ancak pek çok Avrupa ülkesinde yetkililer protesto hakkını hukuka aykırı olarak kısıtlıyor. Kısıtlamalar bazı sloganları, Filistin bayrakları ve amblemlerini hedef almaktan protestocuları polis şiddetine ve gözaltılara maruz bırakmaya kadar değişiyor. Bazı durumlarda protestolar topyekun yasaklanıyor.”

“Örneğin Almanya’da yetkililer Filistinlilerin hakları için düzenlenen protestoların büyük bir kısmını yasaklarken salı günü Fransa’da en yüksek idare mahkemesi hükümete Filistinliler lehine tüm protestolara genel yasak getiremeyeceğini bildirdi.”

“Birleşik Krallık’ta bakanların polis şeflerini etkilemeye çalışan mektuplar gönderdiğinden ve bu mektupların okullar ve lise müdürleri tarafından ifade ve örgütlenme özgürlüğünü haksız yere kısıtlamak için bahane edilebileceğinden endişe ediliyor. Uluslararası Af Örgütü tüm siyasetçileri sözcük seçiminde sorumlu davranmaya ve ayrıştırıcı söylemlerden kaçınmaya davet ediyor.”

“İsviçre’de Zürih’te ve Basel-Stadt kantonunda hafta sonu boyunca çatışmalarla ilgili protestolar yasaklandı, Bern’de ise tüm protestolara yasak getirildi” diyen Major sözlerini şöyle sonlandırdı: