Uluslararası Göçmenler Günü: Hükümetler krizi ele almalı

Uluslararası Af Örgütü, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada, "hükümetler aynı yollardan kaçan ve mülteci olarak aynı ihlallere maruz kalan göçmenleri korumak için harekete geçmelidir" denildi.

Açıklama şöyle devam etti: "Güneydoğu Asya'daki göçmenler özellikle bu yıl savunmasız durumdadırlar. Mayıs 2015'te Myanmar ve Bangladeş'ten binlerce kişi Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'ndeki tekne mürettebatının ellerinde korkunç ihlallerin öznesi olmuştur. Bu ihlallerin arasında öldürmeler, dayaklar ve insanlıkdışı ve aşağılayıcı koşullarda tutulmak da yer almaktadır."

Tayland yetkilileri tarafından insan ticareti ve kaçakçılığına vurulan darbe sonrası, mürettebat tekneleri terk ederek göçmenleri ve mültecileri Endonezya ve Malezya'da geçici barınak elde edemeden önce denizin ortasında mahsur bırakmıştı.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya Direktörü Champa Patel, "Dünya 2015 yılında küresel mülteci krizine odaklanmışken, mülteciler çoğunlukla görünmez oldu" dedi.

Patel sözlerine şöyle devam etti: "Göçmenler çoğunlukla onurlu bir hayat için umutlanmayı imkansız hale getiren, aşırı yoksulluk ve sıkıntılar nedeniyle evlerini terk etmeye zorlanıyor. Tıpkı mülteciler gibi, onlar da insan tacirlerinin sömürüsüne, gözaltılara ve tehlikeli, düzensiz rotalarda ölümlere açıklar."

Uluslararası Af Örgütü, Güneydoğu Asya'daki durumla ilgili şu tespitlerde bulundu: "Bölgedeki ülkeler, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi gibi ölümcül deniz yollarını geçmeye teşebbüs eden göçmenlere ve mültecilere karşı dahi kolluk tedbirlerine öncelik vermeye devam ediyor, ancak geçmeye teşebbüs edenlerin güvenliğini ele almıyor."

Açıklamanın sonunda Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya hükümetlerini transit haldeki göçmenlerin güvenliğini ve korunmasını sağlamaya yönelik somut önlemler almaya çağırdı.