Çocuk Hakları Başlangıç Eğitimi - Çevrim İçi

Dilek Kumcu Çocuk Hakları Okulu

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi 2003 yılından bu yana çocuğun insan haklarını gündemleştirme, vaka takibi, izleme ve raporlama, çocuklarla çalışan profesyonellere yönelik eğitimler, çocuk hakları kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik araç ve yöntem geliştirme gibi çeşitli alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir. Çocuğun insan hakları odağında birlikte düşünme ve çocuk hakları hareketinin bir parçası olmak isteyen kişiler arasında bilgi ve deneyim aktarımının çocuğun insan haklarına saygı gösterilmesi, hakların korunması ve gerçekleşmesi açısından önemli olduğunu düşünmektedir. 

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, çocuk hakları -başka bir ifadeyle insan haklarının çocuklar için özel gerektirdikleri- konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı aracılığıyla insan hakları kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla; 2021 yılında kaybettiğimiz ve bir çocuk hakları savunucusu olan Dilek Kumcu adına Dilek Kumcu Çocuk Hakları Okulu çalışmalarına ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Dilek Kumcu Çocuk Hakları Okulu ile çocuk hakları ile ilgili çalışmalarda bulunan veya bulunmak isteyen kişilerin; çocukların hak ve özgürlükleri ile maruz bırakıldıkları hak ihlallerine ve ilgili mekanizmalara ilişkin bilgilenmesi, hak temelli bir yaklaşım geliştirmesi ve böylece savunuculuk alanında güçlenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda birbirini bütünleyecek programlar geliştirilmesi planlanmıştır. Söz konusu programlardan ilki Çocuk Hakları Başlangıç Eğitimi’dir.

Çocuk Hakları Başlangıç Eğitimi, çocuk hakları konusunda güçlenmek ve savunuculuk yapmak için desteğe ihtiyaç duyan herkese açıktır. Eğitim, giriş niteliğinde bir içerikle, farklı eğitim ve meslek gruplarından katılımcıları bir araya getirecek, interaktif katılıma dayalı olarak kurgulanmıştır. Katılımcıların çocuk haklarına dair temel bilgi ve yaklaşımları öğrenmeleri, kendilerini çocuk hakları hareketinin bir parçası olarak hissetmeleri ve savunuculuk yapmak üzere gerekli olan temel bilgi ve yaklaşımları edinmeleri hedeflenmektedir.

Kimler Başvurabilir: Farklı eğitim ve meslek gruplarından ve eğitimin tümüne katılmayı gönüllü olarak taahhüt eden herkes.

Eğitim Tarihleri:

6-7 Kasım 2021 (Cumartesi - Pazar)
16-17-18 Kasım 2021 (Salı - Çarşamba - Perşembe)
27-28 Kasım 2021 (Cumartesi - Pazar)

(Yeni eğitim tarihleri belirlendiğinde buradan ilan edilecektir.)

Oturum İçerikleri ve Kolaylaştırıcılar

Çocuk Hakları Başlangıç Eğitimi birbirini takip eden ve bütünleyen 3 bölümden oluşmaktadır. Bölüm başlıkları ve içerikleri aşağıda sunulmuştur.

  1. Bölüm: Çocuk, Çocuk Algısı ve Çocuk Hakları Meselesi: Çocuk ve çocuk algısına odaklanarak çocuk hakları ihlallerinin zeminini döşeyen taşlar hakkında birlikte düşünmek, çocuk hakları fikri ve mücadelesinin gelişimine bakmak.
  2. Bölüm: İhlallere Karşı Güçlü Bir Enstrüman: Çocuk Hakları Sözleşmesi: Çocuk haklarına dair: Çocuk hakları fikri, mücadelesi ve referans belgelerin gelişimi sonucu referans belgeye, yaklaşımına, ilkelerine odaklanmak. Sözleşme ile öne çıkarılan “çocuk katılımı” kavramını içselleştirmek.
  3. Bölüm: Harekete Geçmek/ Savunuculuk: Çocuk hakları savunuculuğunun zemini, türleri, araçları, karşılaşabilecek zorluklara dair pratik bilgi paylaşımları ile katılımcıların çocuk hakları savunuculuğu ile ilgili neyi, neden yapmaya çalıştıkları üzerine düşünmelerini sağlamak.

Program, Dilek Kumcu ile birlikte çocuk hakları alanında çeşitli örgüt ve çalışmalar içerisinde yol arkadaşlığı yapan kişilerin gönüllü katkıları ile oluşmuştur. Programın içeriğinde başta Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Gündem Çocuk Derneği, İnsan Hakları Derneği, Çocuğa Karşı Şiddeti Önleme Ağı gibi pek çok kurumun çalışmalarından esintiler mevcuttur.

Kolaylaştırıcılar (Alfabetik sırayla):

Alper Yalçın, Efsun Sertoğlu, Emrah Kırımsoy, Esin Koman, Ezgi Koman, Gözde Durmuş, Hatice Kapusuz, Melda Akbaş, Sevinç Koçak, Yeşim Mutlu

Not: Her eğitim programında iki kolaylaştırıcı sorumluluk alacaktır.

 Katılım Koşulları

  • İnteraktif yöntemlere dayalı kurgulanan eğitime farklı eğitim ve meslek gruplarından ve eğitimin tümüne katılmayı  taahhüt edenler kabul edilecektir.
  • Eğitim zoom.us platformu üzerinden yapılacaktır.  
  • Zoom bağlantısı katılımcılara mail ve sms olarak gönderilecektir.
  • Çevrimiçi sınıf, eğitim günü hafta sonları saat 12:45'ten, hafta içi 18.45’ten itibaren açık olacaktır. 
  • Eğitime katılım için son saat hafta sonları 13.00, hafta içi 19.00'dur. Bu saatten sonra giriş yapan katılımcılar eğitime kabul edilmeyecektir. 
  • Eğitime açık isimle, açık ekran, tam katılım gösteren ve eğitim sonrası değerlendirme formlarını tam dolduran katılımcılara Uluslararası Af Örgütü Eğitim Katılım Belgesi verilecektir.
  • Eğitimle ilgili sorularınız ve bağlantı sorunları ile ilgili [email protected] veya 0541 760 07 54 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

DİLEK KUMCU ÇOCUK HAKLARI OKULU

BAŞVURU FORMU