13. Duruşma

İstanbul Havalimanı inşaatındaki çalışma koşullarını protesto eden 61 kişinin Gaziosmanpaşa 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 13. duruşması 24 Kasım 2022’de görüldü.

Aralarında işçilerle birlikte DİSK Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı, sözcüsü ve örgütlenme sorumlusunun, İnşaat-İş’in dört üyesi ve bir uzmanının ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı’nın şoförünün bulunduğu hak sahipleri, “görevi yaptırmamak için direnme”, “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali”, “kamu malına zarar verme”, “toplantı ve yürüyüşlere silah veya 23. maddede belirtilen aletlerle katılma” ve “mala zarar verme”  suçlamalarıyla yargılanıyor.

Yargılama
Hakim, yargılanan iki hak sahibine ek savunma vermeleri için ulaşılamadığını ve yazıların iade edildiğini ifade etti.

Savunma avukatlarından Yıldız İmrek, mahkemeye tanıklarını bildireceklerini söyledi. Avukat Mürsel Ünder “uzlaştırma raporu”na ilişkin beyanda bulunacaklarını söyledi.

Hakim, davaya katılanların; “mala zarar verme” iddiasıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda tarafların uzlaşmasıyla yargılamaya son verilmesi anlamına gelen “edimde uzlaşım” talebinde bulunmuş olduklarını söyledi. Tebligatların sayısının fazlalığı nedeniyle evrakı kendisinin de ayıklayamadığını belirtti.  Ek savunması alınamayan sanıklar hakkında ifadeleri alınarak serbest bırakılmak üzere yakalama kararı verildiğini ifade etti.

Hakim, yargılanan hak sahiplerine isnat edilen “görevi yaptırmamak için direnme” suçu açısından suçun mağdur veya müştekilerinin kimler olduğunun (kolluk personeli) tespiti için ilgili kolluk birimine müzekkere yazılarak bu kişilerin açık kimlik, adres ve görev yeri bilgilerinin tespitinin istenmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 6 Nisan 2023 saat 11.00’de görülecek.