Yunanistan: Pylos tekne faciası Avrupa’ya ulaşmada güvenli ve yasal yollar sağlanması gerektiğini gösteriyor

Yunanistan sahili açıklarında meydana gelen tekne kazasında Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 80 civarında kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi ise denizde kayıp oldu.

Bu trajik haber hakkında bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Göç Araştırmacısı Adriana Tidona şunları kaydetti, “Bu akıl almaz boyutlarda bir trajedi ve tamamen engellenebilir olması onu daha da büyük bir trajedi haline getiriyor. Bu faciaya neyin sebep olduğuna dair acil, kapsamlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılmasını ve hayatta kalanlara yardım ve destek sağlanmasını talep ediyoruz. Yanıtlanması gereken çok soru var. Neden arama-kurtarma operasyonu daha erken başlatılmadı? Teknenin alabora olmasının sebebi neydi? Hayatını kaybedenler, kurtulanlar ve aileleri şeffaflık, hakikat ve adaleti hak ediyor.”

“Dünya bu trajediden hayatta kalanların yaşadıklarını anlatma fırsatına kavuşmasını beklerken Uluslararası Af Örgütü Yunanistan yetkililerinin olaya dair anlatımındaki muğlaklıktan derin kaygı duymaktadır.”

“Olayın hangi koşullarda meydana geldiğinin aydınlatılması için acilen bir soruşturma yapılması gerekiyor; ancak bu trajedi, Yunanistan’da ve Avrupa genelinde tamamen önlenebilir olan tekne kazalarının oluşturduğu uzun zincirin son halkasıdır."

Adriana Tidona
Uluslararası Af Örgütü Göç Araştırmacısı

“Yunanistan sahil güvenliği, kimliği belirsiz bir teknedeki insanların Yunanistan’ın yardımını ‘geri çevirdiğini’ ve İtalya’ya doğru yola devam etmek istediklerini bildirdi. Teknede yüzlerce kişi vardı ve hepsinin ne istediğinin sorulmuş olması mümkün değil. Yunanistan hükümetinin teknede bulunan ve belli ki tehlike altında olan her bir yolcuya karşı belirli yükümlülükleri vardı” diyen Tidona sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Olayın hangi koşullarda meydana geldiğinin aydınlatılması için acilen bir soruşturma yapılması gerekiyor; ancak bu trajedi, Yunanistan’da ve Avrupa genelinde tamamen önlenebilir olan tekne kazalarının oluşturduğu uzun zincirin son halkasıdır. Bugün aileler sevdikleri için yas tutuyor ve birçok kişi ulaşamadığı yakınlarını arıyor. Avrupalı siyasetçiler insanların Avrupa’ya ulaşması için güvenli ve yasal yollar sağlayarak olayı engelleyebilirdi. Bu denli sık meydana gelen trajedileri engellemenin tek yolu budur.”

Arka Plan

Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan yetkililerini, tekneyi daha erken kurtarmama kararlarına neyin yol açtığı hakkında daha fazla bilgi vermeye çağırmaktadır. Aynı zamanda, Avrupa sınır ve sahil güvenlik ajansı Frontex’e, olayları izleme faaliyetleri kapsamında toplanan bilgileri ve havadan çekilen görüntüleri yayınlama çağrısı yapmaktadır. Frontex’in gözetim uçakları Salı sabahı tekneyi fark ettiğini bildirdiği için bu türde bilgiler olayın nasıl meydana geldiğinin anlaşılmasında önemli rol oynayacak.

Uluslararası Af Örgütü, bu sarsıcı olayda hayatta kalanlar için Yunanistan yetkililerini, kurtulanlar ve ailelerinin ruhsal destek ve bakıma gerektiği gibi erişebilmesini sağlamaya, yakınlarıyla iletişim kurma ve kayıpları bildirme yollarına erişimlerini tesis etmeye çağırıyor. Hayatta kalan tüm kişilere güvenli koşullarda barınma sağlanmalıdır.