Türkiye: Bu hukuk trajedisi sona ermeli ve hak savunucuları beraat etmeli

·         Uluslararası Af Örgütü Türkiye Onursal Başkanı Taner Kılıç ile Eski Direktörü İdil Eser’in de yargılandığı hak savunucuları davasının duruşmasına Af Örgütü delegasyonu katılacak.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Onursal Başkanı Taner Kılıç ve Eski Direktörü İdil Eser ile 9 hak savunucusunun yargılandığı, kamuoyunda “Büyükada Davası” olarak bilinen davanın yedinci duruşması yarın İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Taner Kılıç ve ardından 10 hak savunucusu yaklaşık iki yıl önce gözaltına alınmış, Taner Kılıç’ın yanı sıra 8 hak savunucusu tutuklanmıştı. 8 hak savunucusu 104 gün sonra, Kılıç ise 432 gün sonra tahliye edilmişti.

Davada hak savunucuları “terör örgütü üyeliği” gibi mesnetsiz ve asılsız iddialarla yargılanıyor. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo duruşma öncesi yaptığı açıklamada “Neredeyse iki yıldır süren ve absürt suçlamalara dair en ufak bir delil kırıntısı dahi sunulamayan bu hukuk trajedisi artık sona ermeli. Taner ve diğer 10 hak savunucusu hakkındaki bu dava beraatle sonuçlanmalı” dedi. Naidoo, şöyle devam etti:

“Bugüne değin görülen altı duruşmada Savcılığın hak savunucularına dair ileri sürdüğü tüm iddialar tamamen çürütüldü. Mahkeme artık hak savunucularının tepesinde sallanan bu mahkumiyet tehdidine bir son vermeli ve hak savunucularını beraat ettirmelidir.”

“Taner ve diğer 10 hak savunucusu hayatlarını başkalarının haklarını savunmaya adadılar. Bu dava ve onlara yönelik suçlamalar, Türkiye’de hükümetin sivil topluma yönelik baskılarının ne denli acımasızlaşabildiğini ortaya koyuyor.”

“Türkiye’deki insan hakları savunucuları ya parmaklıklar ardında gün sayıyor ya da sürekli soruşturma ve cezaevine gönderilme tehdidi altında yaşıyor. Taner ve diğer 10 hak savunucusu aklanmalı, insan haklarını savunduğu için hapsedilen herkes derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.”

Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi Başkanı Gabriele Stein, İngiltere Şubesi Direktörü Kate Allen, Norveç Şubesi Direktör Yardımcısı Ingvild Gjone Lyberg ve İsviçre Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Markus Widorski’den oluşan uluslararası delegasyon duruşmayı izleyecek.