• Acil Eylem

Kürt Aktivist Pexşan Ezizi İnfaz Riski Altında


İMZACI OLUN

İran Yargı Gücü Başkanı

Sayın Yargı Gücü Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei,

İran’ın baskı altında tutulan Kürt etnik azınlığına mensup 40 yaşındaki insani yardım çalışanı ve insan hakları savunucusu Pexşan Ezizi, Yüksek Mahkeme 9. Dairesi’nin 25 Ocak'ta Ezizi’nin adli inceleme talebini reddetmesi ve avukatlarına iki hafta sonra, 5 Şubat 2025 tarihinde kararı bildirmesinin ardından yakın infaz riski altındadır. Ezizi, Ocak 2025 başında hakkında verilen mahkumiyet kararı ve ölüm cezasının Yüksek Mahkeme 39. Dairesi tarafından onanması üzerine adli inceleme başvurusunda bulundu. “Devlete karşı silahlı isyan” gibi suçlamalarla verilen mahkumiyet kararı yalnızca Ezizi’nin 2014 ile 2022 yılları arasında İslam Devleti silahlı grubunun saldırıları sonucu yerinden edilerek kuzeydoğu Suriye’de kamplara sığınan kadınlara ve çocuklara insani yardım sağlamayı da içeren barışçıl insan hakları ve insani yardım çalışmalarına dayanıyordu. Temmuz 2024’te Ezizi’yi suçlu bularak ölüme mahkum eden Devrim Mahkemesi, suç teşkil eden eylemlere “kanıt” olarak, Pexşan Ezizi’nin 2009 yılında üniversite öğrencisiyken İranlı Kürt bir erkeğin infaz edilmesine karşı düzenlenen bir protestoda gözaltına alınmasını ve 2022 yılında ülke çapındaki protestolar sırasında hukuka aykırı olarak öldürülen yakınları için hakikat ve adalet talep eden ailelere destek vermesini gösterdi. Pexşan Ezizi hâlâ Tahran’daki Evin Cezaevi’nin kadın koğuşunda tutulmaktadır.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara göre, Pexşan Ezizi Ağustos 2023’te gözaltına alındıktan sonra toplumsal cinsiyete dayalı şiddet de dahil işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakıldı, kendisine defalarca yaşam hakkı olmadığı söylendi ve Kürt muhalif gruplarla bağlantılı olduğunu zorla ‘itiraf’ etmesi için infaz edilmekle tehdit edildi. Ezizi bunu her seferinde reddetti. 2024 yılında yapılan yargılama tamamen haksızdı. Savunmasını hazırlayabilmesi için yeterli zaman ve imkan tanınmadı. Davasının başlamasına yaklaşık üç hafta kala yalnızca seçtiği avukatlarla birkaç kez telefonda konuşabildi ve avukatlarıyla ilk kez duruşmada karşılaştı. Ayrıca mahkemeler, Ezizi’nin Kürt muhalif gruplara sözde üyeliğine ilişkin herhangi bir güvenilir delil sunmakta defalarca başarısız oldu. Hatta Yüksek Mahkeme 39. Dairesi kararında yanlışlıkla, Ezizi’nin İslam Devleti üyesi olduğunu bile öne sürdü; 9. Daire ise devlet medyasında çıkan haberleri kanıt göstererek Ezizi’nin İran Kürdistan Demokrat Partisi üyesi olduğunu iddia etti.

Sizi, yalnızca barışçıl insani yardım çalışmaları ve insan hakları aktivizmi nedeniyle tutuklu bulunan Pexşan Ezizi’nin infaz edilmesine yönelik tüm planları acilen durdurmaya, hakkındaki mahkumiyet kararını ve ölüm cezasını bozmaya ve Ezizi’yi derhal ve koşulsuz serbest bırakmaya çağırıyorum. Serbest bırakılıncaya kadarki sürede Ezizi’ye yeterli sağlık hizmeti sağlanmalı, ailesi ve avukatlarına düzenli erişimine izin verilmeli, Ezizi işkence ve diğer türde kötü muameleye karşı korunmalı ve işkence iddialarına ilişkin bağımsız, etkili ve tarafsız bir soruşturma kararı verilerek, suç şüphesi taşıyan tüm kişiler, ölüm cezasına başvurulmadan adil yargılanmak üzere adalet önüne çıkarılmalıdır. Ayrıca, ölüm cezasını tamamen kaldırmak üzere acilen infazları erteleme yasası çıkarılmalıdır.


İran’ın baskı altında tutulan Kürt azınlığına mensup insani yardım çalışanı ve insan hakları savunucusu Pexşan Ezizi yakın infaz riski altında. 5 Şubat’ta avukatlarına, Yüksek Mahkeme 9. Dairesi’nin Ezizi’nin adli inceleme talebini reddettiği bildirildi. Temmuz 2024’te bir Devrim Mahkemesi, Ezizi’yi yalnızca barışçıl insani yardım ve insan hakları çalışmalarıyla bağlantılı olarak görülen, tamamen haksız bir yargılamanın ardından ölüm cezasına mahkum etmişti. Ocak 2025’te Yüksek Mahkeme kararı onadı. Ezizi’nin işkence ve diğer türde kötü muamele iddiaları ise hiç soruşturulmadı.

Ek Bilgi

4 Ağustos 2023 tarihinde, İstihbarat Bakanlığı görevlileri Pexşan Ezizi’yi Tahran’da keyfi olarak gözaltına aldı ve İstihbarat Bakanlığı’nın denetimindeki Evin Cezaevi’nin 209. bölümüne sevk etti, burada beş ay boyunca bir avukata ve ailesine erişimi olmadan uzun süreli hücre hapsinde tuttu. Pexşan Ezizi, 26. Devrim Mahkemesi’nde 28 Mayıs ve 16 Haziran 2024 tarihlerinde görülen iki duruşmada yargılandı. Devrim Mahkemesi ezizi’yi “devlete karşı silahlı isyan” suçundan mahkum etmenin yanı sıra ulusal güvenlikle bağlantılı “ülkeye [karşı] muhalif bir gruba (PJAK-Kürdistan Özgür Yaşam Partisi) üye olma” suçundan dört yıl hapis cezasına çarptırdı. 

Yüksek Mahkeme 39. Dairesi, Ocak 2025 başında, Ezizi’nin mahkumiyetini ve ölüm cezasını onayan kararında hiçbir kanıt göstermeden Pexşan Ezizi’nin İslam Devleti silahlı grubuna üye olduğunu öne sürdü. Avukatlarından biri, 6 Şubat 2025 tarihinde X hesabından, Yüksek Mahkeme 9. Dairesi’nin Ezizi’nin adli inceleme talebini reddeden kararının ekran görüntüsünü şu ifadelerle paylaştı: “Yüksek Mahkeme 9. Dairesi’nin, 39. Daire’nin [yukarıda anılan] hatasını düzeltmemekle kalmayıp, bir de Sayın Pexşan Ezizi’yi [İran Kürdistan] Demokrat Partisi üyesi olarak değerlendirerek bir başka hata daha yapması akıllara ziyandır.” Yüksek Mahkeme 9. Dairesi kararında, Ezizi’nin İran Kürdistan Demokrat Partisi üyeliğine ilişkin hiçbir kanıt sunmazken, yalnızca İslam Devrimi Muhafızları Ordusu ile bağlantılı Tesnim Haber Ajansı’nın haberlerine atıfta bulundu. Amir Reasian ayrıca, “hepsi aynı davada meydana gelen bu hatalar ufak tefek yanlışlıklar değildir; bunlar daha ziyade, davanın [alt mahkeme] hakimleri tarafından düzgün bir şekilde incelenmediğini dahi göstermektedir” yazdı. 

Pexşan Ezizi defalarca herhangi bir Kürt muhalif gruba üyeliği reddetti ve konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre mahkemelere, İslam Devleti’nin gerçekleştirdiği saldırılar sonucu yerinden edilerek kuzeydoğu Suriye’deki kamplara sığınan kadınlara ve çocuklara destek sağlayan, aralarında Kürt Kızılayı ve İsviçre merkezli bir insani yardım örgütünün de bulunduğu kuruluşlardaki insani yardım çalışmalarını belgeleyen kapsamlı kanıtlar sundu. Amir Raesian, Pexşan Ezizi’ye yönelik kararın açıklanmasının ardından, 24 Temmuz 2024’te İran medyasına verdiği bir röportajda bir kez daha, “Sayın [Pexşan] Ezizi hiçbir zaman silahlı operasyonlara katılmadı; ancak 1394’ten sonra [miladi takvime göre 2015-2016 yılları] Daeş’in [İslam Devleti] suçları nedeniyle Suriye’nin Rojava [kuzeydoğu Suriye] bölgesine gitti ve sosyal hizmet çalışanı olduğu için mültecilere ve [İslam Devleti] mağdurlarına yardım etti” şeklinde konuştu. Aynı röportajda avukatı, “Kararın kendisinde bile herhangi bir silahlı operasyondan veya İran hükümetine bağlı ya da hükümet dışı bir oluşumla Sayın [Pexşan] Ezizi’yi içeren bir silahlı çatışmadan hiçbir şekilde söz edilmemektedir” dedi.

Pexşan Ezizi’nin cezaevinden sürdürdüğü insan hakları aktivizmine misilleme olarak yetkililer, Ezizi hakkında iki yeni dava açtı ve Temmuz 2024 başından bu yana Ezizi’nin yüz yüze aile görüşmelerini engelliyorlar. Yalnızca, Farsçada “kabin görüşmeleri” olarak bilinen, cam bir paravan ve telefon aracılığıyla iletişime dayalı ziyaretlere izin vererek yakınlarıyla fiziksel temas kurmasını engelliyorlar. Bilgi sahibi bir kaynağın aktardığına göre, Ağustos 2024 ortasında yetkililer, Pexşan Ezizi hakkında, İran’da 2024 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili aktivizmi nedeniyle “cezaevinde isyan” suçundan dava açtı. Ayrı bir davada, Ekim 2024’te Tahran’da bir ceza mahkemesi, Evin Cezaevi’nin kadın koğuşunda diğer kişilerle birlikte yetkililerin artan ölüm cezası kullanımını protesto ettiği için Pexşan Ezizi’yi altı ay hapis cezasına mahkum etti.

“Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarının ardından İran yetkilileri, halk arasında korku yaymak ve iktidarlarını sağlamlaştırmak amacıyla ölüm cezası kullanımını artırdı. Bu baskılara, Beluciler ve Kürtler gibi ezilen etnik azınlıklara karşı ölüm cezası kullanımı da dahildir. En az diğer iki kadın, Kürt muhalif Verişe Muradi ve insan hakları savunucusu Şerife Muhammedi de Devrim Mahkemeleri tarafından ayrı davalarda “devlete karşı silahlı isyan” suçundan mahkum edildikleri için ölüm cezası altındadır. 2024 yılında yetkililer, protestocular, muhalifler ve etnik azınlıklar da dahil pek çok gruba karşı yaygın infazlara devam ederek, çoğu Devrim Mahkemelerinde görülen ve hiçbir şekilde adil olmayan keyfi yargılamaların ardından yüzlerce kişiyi infaz etti. 

Uluslararası Af Örgütü istisnasız her koşulda ölüm cezasına karşı çıkmaktadır. Ölüm cezası, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer verilen yaşam hakkının ihlalidir ve en zalimane, insanlık dışı ve alçaltıcı cezadır.

İran’da Kürtler de dahil etnik azınlıklar, eğitim, istihdam, yeterli barınma ve siyasi görevlere erişimlerini sınırlandıran yaygın ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Etnik azınlıkların yaşadığı bölgelere yönelik devam eden yetersiz yatırımlar, yoksulluğu ve ötekileştirmeyi artırmaktadır. 2024 yılında güvenlik güçleri, İran ile Irak’ın Kürdistan bölgeleri arasında silahsız olarak sınır ötesi taşıyıcılık yapan onlarca Kürdü cezasızlıkla, hukuk dışı bir şekilde öldürdü ve yaraladı. Uluslararası Af Örgütü aynı zamanda, İran yetkililerinin nasıl İran’ın Kürt etnik azınlığına mensup kişileri, Kürt partilerine yönelik gerçek veya varsayılan destekleri veya bağlantıları nedeniyle keyfi gözaltı ve tutuklamalarla hedef aldığını ve bu kişilerin uluslararası alanda tanımlı suçlara doğrudan veya dolaylı katılımlarını gösteren hiçbir kanıt sunmadığını defalarca belgeledi.