• Dava Gözlem

Sibel Hürtaş ve Diğerleri Davası

Gazeteciler Sibel Hürtaş, Hayri Demir ve 10 kişi sosyal medya paylaşımları ve "retweet ettikleri" tweetler delil olarak değerlendirilek 22 Ocak 2018 gecesi gözaltına alındı. Haklarında "halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme"  ve "terör örgütü propogandası yapmak" suçlamalarıyla dava açıldı

[SCROLL DOWN FOR ENGLISH]]

Arka Plan Bilgisi

Aralarında gazeteciler Sibel Hürtaş, Barış Ceyhan ve Hayri Demir’in bulunduğu 12 kişinin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek şüpheliler hakkında “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etme” ve “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçları kapsamında bir iddianame hazırlandı.

Soruşturma kapsamında 3 kişi tutuklandı.

İddianamede atılı suçlara delil olarak; Afrin harekatı ile ilgili sosyal medya paylaşımları ağırlıklı olarak yer aldı.

İddianame Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Davanın ilk duruşması, 6 Eylül 2018 günü görülecek.

Duruşma Kararı
4 Mart 2021’de görülen 12. duruşmada savcı, dosya kapsamındaki bazı suçlamalar bakımından TCK 301’den (“Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama”) yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı’ndan yargılama izni talep edilmesini, hak sahiplerinin eylemlerine yönelik dosyanın ayrılmasını ve yanıt gelinceye kadar yargılamanın durmasını talep etti.

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, hak sahiplerinin eylemlerinin TCK 301/1’deki “suçu oluşturma ihtimali bulunduğu” gerekçesiyle; (1)TCK 301/4 uyarınca Adalet Bakanlığı’ndan kovuşturma izni istenmesine, (2) kararda sayılan eylemler yönünden açılan davalarda kovuşturmanın durdurulmasına karar verdi.

________________________________________________

Trial of Sibel Hürtaş and Others

Background Information

An indictment was prepared, charging 12 individuals including journalists Sibel Hürtaş, Barış Ceyhan and Hayri Demir with “inciting people to hatred and enmity” and “propaganda for a terrorist organization” on the basis of their social media posts.

3 individuals were remanded in prison pending trial.

As pieces of evidence for the imputed offences in the indictment, predominantly, suspects’ social media posts about Afrin operation were presented.

Indictment was accepted by Ankara 15th Heavy Penal Court.

The first hearing took place on 19 September 2018.

1. Duruşma

Davanın ilk duruşması 6 Eylül günü görüldü.

Duruşmada, 3 tutuklu sanık ile birlikte sanıkların tümü ilk savunmalarını sundular.

Mahkeme ara kararında; tutuklu sanıklar Barış Ceyhan, Lezgin Tekay ve Saim Serin’in tahliyelerine ve iddianamede sanıklara isnat edilen paylaşımların tarihlerinin belirlenmesi için rapor düzenlenmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 22 Kasım günü görülecek.

2. Duruşma

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmasında, savunma yapan gazeteciler, davaya konu edilen sosyal medya paylaşımlarının tümünün düşünce ve basın özgürlüğü kapsamında gerçekleştirildiğini tekrarladılar.

Duruşma, Terörle Mücadele Şubesinden (TEM) gönderilen belgelerin incelenmesi için 22 Ocak 2019 gününe ertelendi.

6. Duruşma

Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir’le birlikte toplam 11 sanığın “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 6. duruşması 3 Aralık 2019'da Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma 42 dakika gecikmeyle saat 09:57’de başladı.

Yargılanan gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir ile birlikte 2 savunma avukatı duruşmada hazır bulundular.

İzleyiciler

Duruşmayı Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'yla Fransa ve İsveç diplomatik misyonlarının temsilcileri izledi.

Savunmalar

Savunma makamı adına söz alan avukat Ebru Akkal, yargılanan gazetecilerin TCK 301'den (“Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama”) yargılanmalarına ilişkin mütalaa sonrası, mahkemenin savunma makamına ek süre vermesine rağmen, savunmaları alınmadan Adalet Bakanlığı’na müzekkere yazılmış olması nedeniyle, müvekkillerinin savunma hakkının ihlal edildiğini ifade etti.

Avukat Akkal, Hayri Demir’in yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme heyetinin yargılanan gazetecilere söyleyecek sözlerinin olup olmadığını sorması üzerine, Sibel Hürtaş kürsüye geldi.

Hâkim, savunmasına başlamadan önce Hürtaş’a SEGBİS kaydı isteyip istemediğini sordu. Savunmasını mahkeme heyetine yazılı olarak da sunacağını ifade eden Hürtaş, SEGBİS kaydı istemedi.

Hürtaş, yargı reformu paketiyle birlikte Terörle Mücadele Kanunu’nun “terör örgütü propagandası yapmak” suçunu düzenleyen maddesinde değişikliğe gidildiğine dikkat çekti. Düzenlemeyle birlikte haber verme ve eleştirinin suç olarak değerlendirilmeyeceğini vurguladı:

“Ben bir gazeteciyim. Dosyada yer alan ifadeler benim haberimdir. Bu yargılamanın gazetecilik faaliyetlerimize yönelik olduğunu düşünüyorum.”

Daha sonra, duruşmada hazır bulunan diğer sanık Hayri Demir kürsüye geldi. Hâkim, Demir savunmasına başlamadan önce ona SEGBİS kaydı isteyip istemediğini sordu. Demir’in kabul etmesi üzerine, SEGBİS sistemi açıldı.

Demir, 5 yazısı nedeniyle yapılan yargılamanın 2 yıldır devam ettiğini belirtti. “Gelinen aşamada gazetecilik açısından sopaya dönüşen” Terörle Mücadele Kanunu’daki değişiklikten sonra duran ve düşen pek çok dava olduğunu söyleyen Demir, değişikliğin kendilerini de ilgilendirdiğini ifade etti. Ayrıca, davanın mesleğini yapmasına engel olduğunu söyledi.

Ara Karar

Mahkeme heyeti,

• Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkereye cevap verilmesinin beklenmesine,
  • Sanık müdafilerine ek savunmaya karşı beyanda bulunmak üzere gelecek
    celseye kadar süre verilmesine,
  • Sanık Hayri Demir müdafinin müvekkili hakkındaki yurt dışı çıkma yasağının kaldırılmasına
    yönelik talebinin yargılamanın geldiği aşama göz önüne alınarak reddine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 26 Mart 2020, saat 09:00’da görülecek.