Dünya genelinde gazeteciler, Türkiye'de tutuklu bulunan 120'den fazla meslektaşının serbest bırakılması çağrısında bulunuyor

Mısır'da 400'den fazla gün tutuklu kalan El Cezire çalışanları #GazetecilikSuçDeğildir (#FreeTurkeyMedia) kampanyasını destekliyor.

Mısır'da 400 günden uzun süre tutuklu kalan üç El Cezire eski muhabiri, binlerce diğer gazeteci, sanatçı ve aktivist ile birlikte, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'de geçen yaz gerçekleşen başarısız darbe girişiminden bu yana tutuklanan 120'den fazla gazetecinin serbest bırakılması çağrısıyla yürüttüğü kampanyaya katıldı.

Mohamed Fahmy, Peter Greste ve Baher Mohammed 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü'nde en yüksek seviyesine çıkacak olan küresel Gazetecilik Suç Değildir (Free Turkey Media) kampanyasına destek verdi.  

Uluslararası Af Örgütü Avrupa'dan sorumlu Bölge Direktör Yardımcısı Gauri van Gulik yaptığı açıklamada "Başarısız darbe girişiminin ardından yaşanan tasfiyelerle, Türkiye dünyada en çok gazeteciyi tutuklayan ülke konumuna geldi. Birçoğu aylardır tutuluyor ve hala neyle suçlandıklarına dair bir fikirleri yok. Bu ay gerçekleşen anayasa referandumunun ardından, Türkiye özgür bir medyaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu kampanya, dünyanın cezaevinde öylece tutulan çok sayıda gazeteciyi unutmadığının bir ispatı olacak" diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü'nün PEN, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Sansür Endeksi (Index on Cencorship) ve birçok diğer örgütün de desteği ile yürüttüğü kampanya herkesi #FreeTurkeyMedia (ya da #GazetecilikSuçDeğildir) hashtagi ile fotoğraf paylaşarak kampanyaya destek vermeye davet ediyor. Sanatçı Ai Weiwei şimdiden kampanyanın destekçileri arasında yer alıyor. Dünya genelinde onlarca karikatürist de aralarında Zunar, Steve Bell ve Martin Rowson gibi karikatüristlerin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirilecek olan çizimleriyle kampanyaya katılım gösteriyor. 

Peter Greste paylaştığı bir tweette, "El Cezire gazetecileri için özgürlük talep etmek nasıl doğru idiyse, özgür bir Türkiye medyası [#FreeTurkeyMedia] talep etmek de o kadar doğru" dedi.

Mohamed Fahmy, "Özgürlüğümüzü kazanana kadar tüm dünya, biz üç gazetecinin - Peter Greste, Baher Mohammed ve benim - yanındaydı. Haydi şimdi Türkiye'de basın özgür olsun! [#FreeTurkeyMedia]" diye tweet attı.

Baher Mohamed ise "Özgür bir Türkiye medyası [#FreeTurkeyMedia]... Gazeteciler parmaklıklar ardında olmamalı" mesajıyla bir tweet attı.

Uluslararası Af Örgütü, 3 Mayıs'ta "Gazetecilik suç değildir: Türkiye'de basın özgürlüğü üzerindeki baskılar" başlıklı, mesleklerini yaptıkları için tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunan bir bilgi notu yayımlayacak.

Bilgi notunun ambargolu kopyası veya daha fazla bilgi için: Stefan Simanowitz /[email protected] / 44 2030365599 veya Ece Milli /[email protected] / 90 212 361 62 17

Karikatürler ve kampanya hakkındaki diğer bilgiler için: https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2017/04/cartoonists-use-drawings-to-demand-the-release-of-colleagues-in-turkey/ veya Twitter'da @freeturkeymedia @aforgutu

Kampanya hakkında detaylı bilgi için: https://www.gazeteciliksucdegildir.org